Nederland in 80 dagen

Dag 30, 25 mei 2023, Harlingen-Den Oever (Oosterland), 42 km

Na de rustdag van gisteren, staat er vandaag ook een soort van wandel/transport/rustdag op de planning. De werkzaamheden aan de afsluitdijk, en dan vooral aan het fietspad, zijn nog niet klaar. En dat is de reden dat wandelaars en fietsers nog geen gebruik kunnen maken van de Afsluitdijk en met de bus naar de andere kant worden gebracht. Ik loop eerst nog een stuk van 10 kilometer van Harlingen naar het plaatsje Zürich. Vanuit daar neem ik de bus naar Den Oever en dan nog ruim 2 kilometer wandelen naar mijn logeeradres in Oosterland. 

Maar eerst nog even ruim 10 kilometer wandelen. Dat gaat eerst een stukje door Harlingen, waar ik eerst nog een pakketje wegbreng om naar huis te sturen, langs de haven en dan de dijk op. Daar kom ik direct een enthousiaste wandelaar tegen die mij aanspreekt. Het is Johannes Oppewal en hij is kunstenaar/tekenaar. Hij is net terug van een tour door een aantal landen. Als ik na mijn tocht zijn website bekijk, lees ik dat hij inmiddels 85 landen heeft bezocht, een echte wereldreiziger dus! Na nog wat uitleg over mijn wandeling te hebben gegeven, vervolg ik weer mijn wandeling langs de dijk.

Harlingen

Het is ruim 1 uur geleden eb geweest en je ziet het water nu snel opkomen, mooi om te zien als je zo een stuk langs de dijk moet wandelen en het landschap dan langzaam ziet veranderen. Als ik even achterom kijk en Harlingen langzaamaan kleiner zie worden, zie ik dat de zon langzaam door probeert te komen. Maar het is nog te vroeg om mijn windjack uit te trekken.

De dijk is hier extra hoog gemaakt, zo’n 10 meter boven NAP. Dat komt omdat dit stuk dijk bij Friesland het meeste te verduren krijgt bij een west-, noordwesterstorm. De onderkant is geasfalteerd en de bovenkant is bedekt met een grasmat. En die grasmat wordt onderhouden door schapen. En er lopen er hier veel, heel veel. Ik loop in het begin nog op het geasfalteerde deel. Maar dat loopt nergens recht en op een gegeven moment voel ik dat ik last krijg van mijn been en heupen van dat scheef lopen. Dus ik kies ervoor om dan maar boven op de dijk te gaan lopen. En dat heeft tot gevolg dat ik als een soort schapenvanger van Harlingen over de dijk loop met honderd schapen achter mij aan hobbelend.

Omdat de dijk om de kilometer of zo is afgezet met een hek, kunnen die schapen op een gegeven moment niet meer verder en besluit ik even een korte break in te lassen en een broodje te eten en te aanschouwen hoe al die schapen nog mijn kant komen oplopen. Als ik weer verder loop besluit ik weer om over het geasfalteerde deel te lopen. Maar daar doemt een volgend probleem op. Al die honderden schapen moeten ook ergens al hun poep laten. En dat leggen ze lekker op mijn stuk asfalt neer! Het is gelukkig al ingedroogd maar heel makkelijk wandelen is het niet.

Groep Grutto’s

Wat verderop zie ik een hele grote groep watervogels. Na even mijn hulplijn (bedankt Anton) ingeschakeld te hebben kan ik jullie zeggen dat dit Grutto’s zijn. Ze blijven gelukkig lang zitten en kan ik met mijn kleine fototoestel wat inzoomen en ze dus wat van verderaf al fotograferen. In Zürich (ja zie heet het plaatsje voor de afsluitdijk echt) aangekomen zoek ik de plek waar de bus zal vertrekken en daar zit gelukkig een restaurant van Hajé. Ik heb nog een kleine 3 kwartier dus kan ik nog even wat lekkers nemen. Daarna gaat het ,met de bus de 30 kilometer naar de andere kant, naar Den Oever. 

Liesbeth
Den Oever
De “waakhonden” naast de boerderij waar ik verblijf

Daar aangekomen heb ik afgesproken met Liesbeth. Zij wandelt momenteel het Nederrandpad, echt langs de randen van Nederland een afstand van ongeveer 1850km. Als ik de bus uitstap komt ze al aangelopen. Samen gaan we nog een lekker visje eten en wat van onze ervaringen onderweg uitwisselen. Maar Liesbeth moet nog een bus halen omdat ze even een paar dagen naar huis gaat om komend weekend weer terug te keren en dan aan de andere kant van de afsluitdijk weer verder te wandelen. Dus we kunnen niet hele lange verhalen uitwisselen, wat met onze lange wandeltocht uiteraard geen enkel probleem zou zijn, en gaan we na ruim 1 uur weer verder. Ik hoef nu nog maar een kilometer of 2 a 3 naar mijn logeeradres. Morgen gaat de route verder naar Wieringerwaard.

Klik HIER om alle foto’s te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *