Nederland in 80 dagen

Dag 28, 23 mei 2023, Franeker-Harlingen, 17 km

De dag eindigde gisteren met een lekker zonnetje en een aangename temperatuur, vandaag kan de lange broek en het windjasje weer aan. Zeker hier aan de zee, waar de wind uiteraard wat meer vrij spel heeft. Maar vanochtend, direct na het ontbijt, eerst een bezoek gebracht aan het Planetarium in Franeker, want omdat ik vandaag “maar” 18km naar Harlingen hoef te wandelen, had ik tijd genoeg om daar nog even een kijkje te gaan nemen. 

Als kind van een jaar of 10, ben ik hier voor het laatst geweest, dat is dus bijna een halve eeuw geleden, ik ben benieuwd. Ik ben gelukkig vrij vroeg en het is nog rustig. Na het betalen van het entreekaartje geef ik aan dat ik Nederland rond wandel en daarvan een Blog bijhoud en het Planetarium daar zeker in terug zal komen. Ze geeft aan dat ik mijn grote rugtas wel achter de balie mag plaatsen en dat het voor mij er dan wel heel anders uit zal zien na bijna een halve eeuw hier weer terug te zijn. Uiteraard is de originele kamer met de planeten op het plafond nog hetzelfde. Maar er is in de loop van de tijd een flinke uitbreiding geweest zodat ze veel meer kunnen laten zien en ook heeft de digitale wereld zijn intrede gedaan.

Het Planetarium met inmiddels een uitbreiding van de 2 panden er links naast.
De wolkammerij.

Die filmpjes laat ik voor wat het zijn, maar wat ik wel interessant vind is het verhaal van de wolkammerij, het werk waar Eise Eisinga zijn geld mee verdiende. Dat geld gebruikte hij voor zijn grote hobby de sterrenkunde. Zijn grote kennis van de wis- en sterrenkunde kwam Eisinga goed van pas toen in mei 1774 onrust uitbrak naar aanleiding van de voorspelling van ene Eelco Alta dat de wereld zou vergaan op 8 mei 1774. Dit zei hij omdat op die dag een bijzondere samenstand van planeten plaatsvond. In de vroege ochtend stonden Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en de maan dicht bij elkaar aan de hemel. Om de mensen een juist beeld van het zonnestelsel te geven bouwde Eise Eisinga in zijn woonkamer een model van het zonnestelsel. Tussen zijn allereerste idee en de uiteindelijke realisatie verstreken zeven jaar. Sinds 1781 volgt het model van Eisinga zeer nauwkeurig de banen van de 6 planeten uit ons zonnestelsel. Daarmee is het het oudste planetarium ter wereld dat nog werkt.  

Het planetenstelsel aan het plafond, het blijft indrukwekkend.
Het mechaniek op de verdieping boven de slaap-, woonkamer van de familie Eisinga. Ook zeer indrukwekkend. Na bijna 250 jaar werkt het nog steeds!
De naastgelegen Brasserie (voorheen een koffiebranderij) waar ik een taartje neem voor ik vertrek.

Het is echt de moeite waard om, ook met kinderen, hier een bezoek aan te brengen. De kosten van 6 euro voor een volwassene is ook te overzien. En Franeker is zelf ook de moeite waard om een bezoek aan te brengen. Ik neem nog een lekker stuk gebak voordat ik aan mijn wandeling van dan nog maar 15 kilometer begin. Omdat er onderweg verder niet bijster veel te zien was dan mooie verre uitzichten zoals de afgelopen dagen heb ik in Herbaijum een korte pauze van krap 25 minuten gehouden en heb het vervolg vrij snel afgelegd. Een afsluiting van een weg weerhield mij niet, ook omdat er al fietsers uit de verte kwamen, om deze toch maar te gaan wandelen. Meestal kan je als wandelaar wel langs eventuele kleine opbrekingen. 

Nog een banaan gekregen van een fietsende voorbijganger.
Heerlijk nieuwe glad asfalt voor mij neergelegd. Kan dat niet weerstaan!

Na bijna 5 uur wandelen, museumbezoek en een korte pauze, kwam ik bij mijn B&B voor de komende 2 dagen aan. Direct even de noodzakelijke verplichtingen zoals een handwasje en een boodschap gedaan en daarna lekker in Grandcafe De Reus neergestreken om mijzelf even te verwennen met een lekker diner. Maar de beste verwennerij komt later deze avond nog als ik om 20.00u mijn spieren heerlijk los ga laten masseren. Dat en nog meer nieuwtjes, lezen jullie morgen wel weer. Ik zeg, tot later!

Carpaccio als vooraf
Sukade met een lekker wijntje als hoofdgerecht
En een Dame Blanche als nagerecht.

Klik HIER om alle foto’s te zien.

3 reacties

  1. Hallo Andre. Steeds leuk om je blog te lezen. Even dacht ik dat we elkaar nog zouden ontmoeten in het noorden, maar waarschijnlijk komen wij te laat. 2e pinksterdag komen wij in de omgeving van sloten en hindelopen aan. Daar gaan we op de fiets de elfsteden bezoeken. Verder wensen wij je nog veel succes met wandelen. Het is een hele mooie prestatie en voor een goed doel. Groetjes van Arthur en Rita Forster

  2. André, ik heb bewondering voor jou! Hoe houd je dit vol? Natuurlijk voor jouw goed doel! Maar toch….geweldig!
    Een feest jouw verhaal dagelijks te lezen, succes verder!

  3. Was volgens mij toch ook een Topdag en straks een lekkere massage sluit het vast prima af 😁👍
    Geniet van je rustdagje morgen

    Groetjes 😁👋💪👣

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *