Nederland in 80 dagen

Dag 27, 22 mei 2023, Gytsjerk-Franeker


Het moest er en keer van komen, regen! Ik heb vandaag 32 a 33 kilometer op de planning staan en dat betekent dat ik wel bijtijds moet vertrekken. Dus de bui die ik op buienradar zie aankomen kan ik helaas niet op wachten tot die voorbij is. Het lijkt of de bui net langs trekt maar ik besluit dan toch maar de hoes om mijn tas te doen. Maar dan kan ik helaas mijn vlaggetjes niet in top doen en loop ik dus wat anoniemer rond. Het is niet anders. 

Het begint steeds harder te regen.
De Poncho aan en…. het wordt droog!

Helaas gaat het toch steeds iets harder regenen en ik besluit uiteindelijk dan toch maar mijn poncho aan te trekken. Na wat gehannes om dat ding over mijn hoofd maar vooral over mijn grote rugtas te krijgen, kan ik weer verder met de wandeling. Maar zoals zo vaak, kort nadat ik de poncho heb aangetrokken, nog geen 10 minuten verder, wordt het al snel droger en kan die dus weer uit. Dat is maar goed ook, want een korte sanitaire stop achter een boom met zo’n ding aan is geen beginnen aan! 

De spelende kinderen van de school

Dan kom ik bij een beroemd Elfstedenmonument aan, de Tegeltjesbrug! Ik maak er even een foto van. Mijn vader heeft de Elfstedentocht van 1985 en 1986 uitgereden. Het kan zomaar zijn dat hij er ook op staat, het zijn bijna 8000 foto’s van zowel wedstrijdrijders als recreanten. Nog voordat ik bij Leeuwarden ben loop ik nog door een dorpje waar kinderen buiten aan het voetballen zijn. Ze zijn positief nieuwsgierig en ik leg hun uit wat ik aan het doen ben. Hun juf komt er ook even bij staan en neemt het kaartje met info aan. Wie weet dat er nog een les aan zal worden gewijd. 

In Leeuwarden zoek ik het provinciehuis op en meld mij bij de balie. De dame weet echter van niets. Dat is dan weer zo jammer want ik heb toch echt een persoonlijke bevestigingsmail ontvangen dat ik mij bij de balie kon melden. Na enige tijd komt er een man aan met een stempel in zijn hand. “Jij wilt een stempel in een boekje”? “Euh, ja graag”. Pats, de stempel staat erin! Zonder zich verder voor te stellen vertel ik hem nog even wat ik aan het doen ben maar dat ik niet teveel van zijn belangrijke tijd wil innemen. Hij vertrekt dan ook weer maar ondertussen is er een dame binnengekomen. Zij komt naar mij toe en vraagt wat die mooie vlaggen voor bedoeling hebben en ze snapt, aan mijn grote rugtas, dat ik een grote wandeling aan het doen ben. Ik vertel haar mijn missie en ik zeg dat het wel heel verschillend is hoe de provincies er tot hier op reageren. Ik geef tevens aan dat ik in Groningen (ligt misschien wat gevoelig) gastvrij ben ontvangen door Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol. Waarop zij vraagt, “en ben je hier al door een Gedeputeerde ontvangen”? “Nee”, zeg ik. “Nu wel”, is het antwoord. En ze stelt zich voor, Sietske Poepjes, Gedeputeerde in Friesland met verschillende portefeuilles. Ze neemt gelijk ook even een foto en geeft aan dat nog op Social Media te gaan plaatsen. Kijk, zo kan het dus ook.

Esther(links) en Ella
Rare jongens, die Friezen!
Ook weer de wijdse uitzichten.

Mijn pauze ga ik een stukje verderop op een bankje voor een financieel dienstverlener, een collega dus, in het zonnetje lekker doorbrengen. Daarna loop ik dan nog een stukje door de stad en een klein meisje vraagt wat al die vlaggen betekenen. Ik leg haar,Ella, en haar moeder, Esther, uit wat ik aan het doen ben. Ze vinden dat fantastisch en lopen daarna de winkel in waar ze nog een boodschap gingen halen. Na Leeuwarden loop ik een lang stuk langs het water naar mijn volgende rustplek bij Dronryp op een kilometer of 22. Maar vlak voordat ik daar ben komt er een fietser naast mij en stapt af. Het is Jan Veltman en vertelt dat zijn vriendin naar Santiago de Compostella wil gaan lopen. Maar hij vindt dat ze eerst maar eens moet informeren bij mensen met kennis daarover. Ik geef aan dat ik van meerdaagsewandelingen inmiddels wel wat kan vertellen alleen niet met een tent. Hij neemt dat mee en wellicht krijg ik nog wat te horen. 

Jan Veltman
Mooie muurschilderingen in een tunnel
Eerst een kerk, nu een B&B
Mijn deur naar mijn logeerplek (Wandelaars zijn ook welkom)

Na Dronryp loop ik via de dorpen Skingen, Peins en Schalsum naar Franeker. Dat is dan weer lekker omdat de dorpen elk zo 2 a 3 kilometer uit elkaar liggen en zo de afstand wat in kleine stukken wordt gebroken. De 32 kilometer van vandaag was zo wat beter te verteren. Die begon nat en eindigde droog en redelijk aangenaam. Morgen heb ik een relatief korte etappe van nog geen 18 kilometer. Daarom ga ik eerst naar het Planetarium in Franeker, wat om 10.00u opengaat, en zal daarna de rest van de 15 kilometer naar Harlingen gaan volbrengen. Daar wacht mij een welverdiende rustdag op woensdag en daarna een reis/rustdag van Harlingen naar Den Oever omdat de afsluitdijk helaas nog steeds alleen met gemotoriseerd verkeer is toegestaan vanwege werkzaamheden. Op de rustdag zal ik jullie ook meer informatie geven over wat aanpassingen later in mijn route. Vooral 31 mei en 21 juni zijn daarin belangrijk en houd deze ontwikkelingen dus in de gaten.

Klik HIER om alle foto’s te bekijken.

3 reacties

  1. Mooi verslag André, alleen jammer van je ontmoeting op het Provinciehuis te Leeuwarden mét zo botte kerel. Succes weer

  2. Ha André 😁

    Je bent alweer een aardig tijdje op dreef, de helft is in zicht 💪👣👣
    Veel plezier en geniet van alle leuke ontmoetingen !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *