Nederland in 80 dagen

Dag 1, 26 april 2023, Utrecht – Maarssen, 30km

Eindelijk is het zover! Mijn lang geplande wandeltocht van 80 dagen door Nederland! Bijna 4 jaar ben ik met het idee en de voorbereidingen bezig geweest. Vele uren plannen, route uitstippelen, slaapplekken regelen en vele zaken meer. Maar nu op 26 april 2023 mag ik dan eindelijk van start. Mijn start heb ik gepland bij het hoofdkantoor van de stichting Spieren voor Spieren. De stichting waarvoor ik mij inzet om geld in te zamelen voor de kinderen met een spierziekte. Vandaag word ik welkom geheten door 2 medewerkers van de stichting. Ik word aangesproken met, “Daar hebben we DE André.” Ik vind dat dan weer teveel eer. Ik doe gewoon wat ik leuk vind.

Tijdens mijn tocht wil ik zoveel mogelijk van ons mooie Nederland laten zien. En tegelijkertijd aandacht vragen voor de stichting Spieren voor Spieren en de 20000 kinderen met een spierziekte. Want er is nog veel onderzoek nodig om de missie van deze stichting, kinderspierziektes de wereld uit te helpen, uiteindelijk te doen slagen. En al na een paar kilometer kom ik een moeder, Esther, met haar zoon Daan, tegen. Ze zijn nieuwsgierig naar mijn vlaggen en er komt een gesprek op gang. Na dit gesprek ook meteen de eerste foto van deze leuke ontmoeting gemaakt. 

Als ik na weer een kilometer gelopen te hebben, het centrum van Utrecht, richting de DOM, loop, maak ik een klein foutje wat betreft de route. Ik pak een straat parallel aan de straat die ik zou moeten hebben. Nou weet ik van mijn tocht in 2018, van Oostenrijk naar Nederland, dat toeval niet bestaat, maar ik ontmoet door deze “fout” een man die ik in eerste instantie niet herkende. Maar het is Aad, een klant van mijn verzekeringskantoor die hier in het centrum van Utrecht woont. Natuurlijk is hij verbaasd mij hier te zien maar hij weet ook van mijn wandeltocht af en zo raken wij in gesprek. Na dit fijne gesprek ga ik weer verder. Onderweg door Utrecht valt het mij op dat er veel meer natuur is dan je zou verwachten als je door een stad loopt. Je hoort dan nog wel zachtjes het geluid van wat auto’s, maar het is toch een heerlijke oase van rust. 

Vandaag dus vertrek vanaf het hoofdkantoor van de stichting Spieren voor Spieren. Vanaf daar loop ik door Utrecht naar het provinciehuis. Daar haal ik direct dan mijn eerste stempel op. Alleen was ik vergeten mijn notities daarvan mee te nemen en de mail kon ik even zo gauw niet meer vinden. Dus enige paniek en het duurde nogal lang totdat iemand een stempel had gevonden. Dus ik heb van de nood maar een deugd gemaakt en direct mijn pauze daarbinnen gehouden. Na 30 minuten was ik weer op pad met mijn eerste stempel in mijn boekje. Ik heb er dan een kleine 10km opzitten.

Dan gaat de route buiten de stad om door diverse mooie natuur. Ik loop grotendeels een stuk van het Waterliniepad. En dat is te merken ook. De weilanden zijn nog drassig van het vele water de afgelopen periode. En zo loop ik na ruim 16 kilometer door het Gagelbos (maar het is ook veel weiland) en kom ik 2 heren tegen. Een wat jongere die dezelfde richting als ik loop en in tegengestelde richting komt er een wat oudere man aanlopen. Beide zijn ze nieuwsgierig naar mijn vlaggen. Een ook nu ontstaat er weer een leuk gesprek. De oudere man heeft ook als eens het Pieterpad gelopen en is toen maar direct doorgelopen naar Rome en is naar de St. Pietersbasiliek gelopen!! Dat is uiteraard ook een flinke prestatie! 

Ik loop weer verder en na ruim 20km las ik mijn 2e rust in. Een lekker bankje geeft mij weer dat beetje rust wat ik nodig heb. Maar nadat ik mijn broodje en banaan verorberd heb, krijg ik toch wel enige aandrang. Gelukkig kom ik, net nadat ik weer vertrokken ben, bij Fort de Gagel, en daar maak ik gebruik van het toilet. Ik neem voor de zekerheid maar de moderne versie. Er is ook een versie uit het jaar langgeleden maar die is niet meer in werking. 

Dan begin ik aan het laatste gedeelte. Ik merk bij kilometer 25 dat mijn innerlijke motor op begint te raken. De zon komt er nu ook even bij en dat maakt het nog wat extra vermoeiend maar gelukkig kan ik mijn reserves nog aanspreken en om 16.00u, na 30km en 7 uur wandelen en pauzeren en kwebbelen, kom ik bij mijn eerste overnachting aan. Annika heeft speciaal voor mij de vlag al uitgehangen, wat een leuke ontvangst! Ik kan mij heerlijk opfrissen en een lekkere pastamaaltijd gaat mijn energieniveau zeker weer aanvullen. 

Het was een geslaagde eerste dag. En voor diegene die mij al wat langer volgen, mijn rechterknie heeft het goed gedaan vandaag. Het is nu even afwachten wat de reactie morgenochtend zal zijn. Hopelijk zal ik lekker uitrusten vannacht en morgen verder met dag 2. Van Maarssen naar Kortenhoef. Waarschijnlijk iets korter dan gepland omdat Annika mij terug zal brengen naar waar ik de route verluidt om naar haar woning te wandelen. Dus zo ongeveer 25 a 26 km. Tot morgen!

Klik HIER om alle foto’s te bekijken.

Klik HIER om de video te bekijken.

9 reacties

  1. Hi andre, weet je, toeval bestaat niet hè? Dat jij die man tegen komt als je verkeerd loopt. Fijne eerste logeer plek, ik kan daar over meepraten haha!
    Enne……ik word is zonder t…….krijg daar jeuk van 😂

  2. Hi Andre; mooi verslag en mooie foto’s, je doet het geweldig. Hoop dat je een goede nachtrust hebt gehad. Succes voor morgen👍

  3. Gaaf om je zo te kunnen volgen en van alle voorbereidingen nu eindelijk de tocht zelf…..ik hoop dat re hts het de hele tocht goed zal blijven doen succes man enne als ik er erg in heb tot ergens in Hellevoet wellicht🍀🍀💪💪

  4. Hoi André. Zo gaaf om te zien hoe jij met hart en ziel, doorzettingsvermogen en lichamelijk ongemak dat er ongetwijfeld gaat komen, dit prachtige doel steunt. Petje af!! Dank dat je ons laat meegenieten. Succes! Groetjes van je oude kleuterjuf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *