Nederland in 80 dagen

Dag 80, 14 juli 2023, Zeist-Utrecht, 28 km

De laatste keer!

20.000 a 25.000 kinderen hebben een spierziekte en voor deze kinderen en hun ouders is het helemaal niet vanzelfsprekend dat je vrij kunt bewegen. Ik heb de afgelopen 80 dagen met de wandeltocht door Nederland mijn missie en die van de stichting Spieren voor Spieren aan veel mensen onderweg kunnen vertellen. Tevens heb ik natuurlijk Nederland op een unieke wijze kunnen zien en beleven.

Samen met Patricia loop ik vandaag de laatste dag.

Exacte aantallen heb ik niet. Maar gezien het aantal visitekaartje wat ik heb uitgedeeld en daarbij elke keer het verhaal van mijn wandeltocht en dat van de stichting Spieren voor Spieren te mogen vertellen, moeten het zeker 500 tot 600 verhalen geweest zijn. Ik heb telkens weer genoten van de reacties die de mensen dan gaven. Er kwamen veel oohh’s en aahhh’s en zéér verbaasde gezichten voorbij als ik ze mijn te lopen route liet zien en de daarbij behorende missie voor Spieren voor Spieren vertelde. 

Maar vandaag moet ik dan nog één keer alles voor de laatste keer doen. De laatste keer mijn rugtas inpakken, de laatste keer van tevoren boodschappen doen, de laatste keer de route checken, de laatste keer de ochtendvideo. Maar ik heb er 100% van genoten om dit allemaal te doen. Vandaag loop ik weer samen. Dit keer met een bekende voor mij, namelijk een van mijn wandelmaatjes tijdens de 4-daagse volgende week, Patricia. Ook op de 2e dag tijdens deze tocht ben ik haar tegengekomen want toen eindigde ik in haar woonplaats Kortenhoef. Omdat we uiteraard nog naar de beginplek moeten brengt mijn vrouw ons vanmorgen naar Zeist waar ik gisteren ben geëindigd. Kwart voor acht lopen we alweer buiten en lopen vanaf hotel Oud London het bos in. 

Van de eerste 10 kilometer heb ik niet zoveel foto’s maar bij Bosvijver Heidestein kan ik wel wat mooie plaatjes schieten en heb ik een gesprek met een vader en zijn 2 kinderen en komen we een grot tegen. Patricia gaat even binnen kijken maar ik blijf even buiten staan omdat ik mijn vlaggen graag heel wil houden. We schampen Driebergen-Rijsenburg en komen daarna bij Odijk uit. De route loopt daar via een Jaagpad en dat is vaak langs het water en ook hier is dat het geval, we lopen langs de Kromme Rijn. Na 10 kilometer is het weer tijd voor de 1e pauze en kunnen langs dit pad even uitrusten. Helaas zien we niets van het mooie water omdat er ook hier een stuk minder wordt gesnoeid en dat dus bijna 2 meter hoog staat. 

Omdat we verschillende wegen, waaronder de snelweg A12 onderdoor moeten lopen, moet ik regelmatig mijn vlaggenstokken van mijn rugtas halen omdat de doorgangen amper 1.60 tot 1.80 meter hoog zijn. De Kromme Rijn slingert hier door het landschap langs Odijk, Bunnik en eindigt dan in Utrecht bij de Stadsbuitengracht. Wij lopen langs dit water bij Odijk en Bunnik. Omdat we zien dat we weer een stuk grond moeten doorkruisen waar vee loopt vraag ik aan twee wandelaarsters die er net uitkomen of er vee loopt. Dat is het geval maar voor deze hoef ik geen ommetje te lopen. Het zijn een stel lieve schapen die zich ook makkelijk laten aaien en komen zelfs helemaal naar ons toe. 

Hier toch maar even een omweg gelopen. Ze waren bomen aan het snoeien.

Lopend langs Fort Rijnauwen komen we uiteindelijk bij Fort Vechten uit. Omdat ik heb gezien dat daar ook een Brasserie zit, kunnen we daar onze 2e en voor mij laatste pauze van deze 80 dagen wandeling houden. Echter hebben ze maar een zéér  beperkte kaart en daarom eten we onze eigen brood en andere zaken ook maar even op, wat gelukkig geen probleem is. Na het noodzakelijke bezoek aan het toilet gaan we op pad voor de laatste 10 kilometer. Ondanks dat de route hier een aantal paden volgt zoals het Limes pad en het Waterlinie pad, springt de route er voor mij niet erg uit. Maar dat kan natuurlijk ook komen doordat ik nu met de laatste kilometers van mijn tocht bezig ben. Fysiek kan ik nog weken of maanden door als het moet maar mentaal ben ik wel een beetje op aan het raken. 

Als we al even in de bebouwde kom van Utrecht lopen en op de laatste 2 kilometer zijn, zie ik opeens een bekend gezicht langs de weg staan. Suus uit Gemonde waar ik ook heb geslapen. Wat leuk dat ze mij hier nog even komt opzoeken want ze heeft vandaag zelf nog haar laatste dag gelopen in Apeldoorn bij de 4-daagse aldaar. Als we de Prins Clausbrug over zijn is het nog geen 1 kilometer meer en zet ik nog even mijn lied van lied van deze tocht op. Time of our lives van Chawki.

Suus stond als verrassing langs de weg!
Maar bij Spieren voor Spieren stonden er nog veel meer mensen mij feestelijk op te wachten
Tijdens een speech houd ik het even niet meer droog.
…maar het was gezellig!!
Met heerlijke petitfours gemaakt door Banketbakker Ritmeester

De grootste verrassing staat mij te wachten als ik de hoek omloop van het gebouw waar Spieren voor Spieren is gevestigd. Een groep van ongeveer 20 a 25 familieleden, kennissen en vrienden en een aantal personeelsleden van de stichting alsmede een aantal kindambassadeurs staat mij feestelijk op te wachten met ballonnen. Door deze onverwachte leuke verrassing kan ik mijn tranen niet meer bedwingen en laat ik die dan ook even de vrije loop. Binnen in het kantoor gaat het nog even verder en wordt de check met de (voorlopige) stand van de donaties overhandigd, 19.248,- euro!! Wat een schitterend bedrag! De mogelijkheid om te doneren zal nog wel even open blijven staan tot eind augustus, en hopelijk zal het bedrag van 20.000,- dan bereikt worden. Wat ik eerst nog niet opgemerkt had was dat er voor mij nog een onbekende kindambassadeur tussen alle mensen stond, Ninthe. Uiteraard gaan we samen ook nog even op de foto.

Ik wil iedereen bedanken voor alle steun die ik onderweg heb gekregen in de vorm van likes, hartjes, duimpjes en mooie berichten. Ik heb ze allemaal gelezen! En het allerbelangrijkste is dat er nu al een mooi bedrag is opgehaald en ik een schitterende ervaring met veel mooie momenten rijker ben! Volgende week zal ik in Nijmegen nog de 4-daagse lopen en dan elke dag 40 kilometer lopen. Ik loop dan ook nog met dezelfde rugtas als nu en ook met de 2 vlaggen. Ik ben dan dus goed herkenbaar. Wat ik NIET meer zal doen is de dagelijkse blog en video. 

Hopelijk hebben jullie ook genoten van mijn verhalen en alle foto’s en hebben jullie kunnen zien hoe mooi onze eigen Nederland is. Op de vraag of ik al weet wat mijn volgende project zal zijn is het antwoord simpel, Nee. Er is momenteel geen idee voor een volgend project en dat zal er voorlopig ook niet komen. Zeg nooit, nooit. Maar bijna 3 maanden onderweg vergt heel veel voorbereiding als je het op deze manier wilt doen. Dat gaat dus ook niet meer gebeuren. Volgende week kunnen jullie mij dus in Nijmegen vinden en daarna ga ik van 2 weken vakantie genieten. Wie weet tot ziens!

Klik HIER om alle foto’s te bekijken.

35 reacties

 1. O N G E L O O F L I J K
  Wat een prestatie. Diepe respect voor jou, André! Dank je wel. Ik zal jouw blogs missen.

 2. Het was geweldig
  Om. Jou te leren kennen en nu je te hebben in gehaald
  Geweldig en alle respekt hoor jou
  Zet hem op in ee 4 dagen van Nijmegenen hopen dat je de 20 aanraakt

  Liefs Bouwina xxxx

 3. Top André. Geniet van de Vierdaagse en van jouw vakantie daarna en ik hoop tzt weer van en over jou te lezen. Die 20.000 moet er gewoon komen

 4. Superprestatie André! Ik heb genoten van al je verhalen: 80 dagen dagelijks ‘s avonds gelezen 😊 Heel leuk om je zo te volgen. Dank je wel!
  Veel succes en plezier bij de Vierdaagse!

 5. Beste André
  Van harte gefeliciteerd en een diepe buiging
  Kan me niet voorstellen dat ik morgen geen video of Blog kan openen
  Het was zo mooi om jouw verhalen en foto ’s te zien
  Ik heb genoten
  Uiteraard ben je mentaal dood moe het was ook een hele voorbereiding en 3 maanden niets als uitzoeken en voorbereiden
  Is wat anders als kantoor werk
  Maar dat begin zal er in augustus of september toch weer aankomen
  Dan denk je gauw nog terug aan je 80 dgn Nederland met een groot verschil in uitdaging en geniet nu maar van 4 daagse in Nijmegen
  Je zult zeker daar een bekende zijn en donaties blijven dan.doorgaan totdat 4 daagse ook voorbij gaat
  Je vakantie heb je dan dubbel en dik verdiend en zal je zeker niet gaan wandelen hoop ik toch voor jou?
  Wat is nu je mooiste beleving geweest in welke stad heb je de mooiste herinneringen? Daar zullen meerdere mensen nieuwsgierig naar zijn 😃

 6. Top gedaan! Respect! Ik heb nog niet eerder gereageerd, maar heb het wel gevolgd. Ga de verslagen en foto’s missen. Succes volgende week tijdens de 4Daagse. Nogmaals ‘U bent een Kanjer!’

 7. Geweldig wat een mooie afsluiter..zowel iedereen die in Utrecht was alsmede het prachtige bedrag..
  Succes volgende week..ga ik volgen op TV Gelderland..en daarna een welverdiende vakantie samen met Lianne..
  Xie je en groetjes Ida

 8. Wauw André wat een geweldig verhaal weer met prachtige foto’s en wat heb je het super goed gedaan. Vindt het nog steeds jammer dat er niks van is gekomen om een stuk mee te lopen maar heb steeds aan je gedacht en met veel plezier alles gelezen. Je bent een kanjer. Hoop je in Nijmegen tegen te komen

 9. Wat een Top prestatie en petje af voor jou. Een mooi bedrag bij elkaar gelopen en ik heb daarin een hele kleine bijdrage aan geleverd. Wie weet ontmoeten we elkaar op de Nijmeegse 4-daagse. Net als toen, dat je ons “de zusjes Smit” ontmoette in Zandvoort. Toi toi toi op een hopelijk nog mooier bedrag aan het einde van de donatie tijd.

 10. Thank you for the trip through the Netherlands. Your generosity with your time and energy is a gift that was enjoyed by many.

 11. Echt super goed wat je heb neer gezet en een mooie opbrengst voor de stichting.
  Succes volgende week in Nijmegen

 12. Geweldig wat je gedaan en hebt en zal je filmpjes, foto s en verhalen zeker gaan missen. Veel succes tijdens de Nijmeegse vierdaagse. Je bent echt n loopwonder en n doorzetter en dat voor zo n goed doel. Kan me helemaal voorstellen dat je het niet droog hield na zo n leuke verrassing. 💐

 13. Wat een geweldige prestatie André ! Genoten van je verhalen en foto’s en wat een mooi bedrag voor spieren voor spieren.

 14. Top gedaan ‼️
  Echt een wereld prestatie.
  Heb genoten van je dagelijkse berichten , zal het missen 🤷‍♀️
  Wie weet zien we elkaar in Nijmegen.
  Nu lekker nagenieten van je prachtige tocht 🍀

 15. Geweldig fenomenaal en een groot applaus, erg genoten van je mooie verhalen en de prachtige panorama’s, je beleving met de dieren en de leuke mensen. Ontzettend trots en blij de stichting spieren voor spieren, het goede doel was een groot succes en geniet ervan. Tot Arcus.

 16. Chapeau!!!!!
  Wat een ongelofelijke prestatie heb jij gedaan.
  Een fantastische manier om ons land te ontdekken en daarbij ook nog een ontzettend mooi bedrag opgehaald.
  Daar mag je trots op zijn.

 17. Proficiat André met het voltooien van de tocht en het mooie bedrag dat is opgehaald. Nog ‘even’ uitwandelen in Nijmegen en dan genieten van een dik verdiende vakantie.

 18. André gefeliciteerd met deze prestatie voor het spieren voor spieren. Blij dat ik je heb mogen ontmoeten en een dag heb mogen meelopen
  De wandeling over de Afsluitdijk voor jou en het doel natuurlijk was een bewustwording hoe mooi het is als wij dat wel kunnen zonder spier ziekte
  Jammer dat wij niet bij de binnen komst aanwezig konden zijn door ongemakken
  Veel plezier met de 4 daagse in de mensen massa met vele potentiële donaties
  Nico en Mattie

 19. Wat een mooi bedrag, top! Ik zal jouw verhaal missen komende dagen!
  Wie weet zie ik je in Nijmegen.
  Ik heb respect voor je!
  Lieve groeten,
  Eva

 20. Respect met wat je gedaan hebt spieren voor spieren is heel belangrijk want mijn neefje is aan een spier ziekte overleden op 15 jarige leeftijd wij doneren ieder jaar een bedrag

 21. André
  Respect met wat je gedaan hebt spieren voor spieren het is heel belangrijk want mijn neefje is aan een spier ziekte overleden op 15 jarige leeftijd wij doneren ieder jaar een bedrag
  Marian

 22. Hey André, ik heb ook genoten van je verhalen, foto’s en video’s. Ik ga het missen!! Je bent een topper maar dat wist je al. Succes in Nijmegen maar vooral veel lol! En dan lekker genieten van je vakantie samen met Lianne!
  Groetjes!

 23. Petje af voor jou!
  Geweldige prestatie , daar mag je ook ontroerd van raken!
  Succes met de vierdaagse vlgd week👍

 24. Ha André,

  Wat een topprestatie heb jij verricht! En wat heb ik iedere dag weer van je verhaal genoten.
  Wat heeft Nederland toch mooie plekjes, zoals je terug kunt zien op al je foto’s.
  Ik wens je heel veel plezier bij de Nijmeegse Vierdaagse en hopelijk wordt er nog meer gedoneerd voor dit geweldige goede doel.
  En daarna een fijne vakantie samen!

  Groetjes, Berta

 25. Door je blogs heb ik veel waardering voor je prestatie gekregen. Fijn dat er zoveel geld is opgehaald voor Spieren voor Spieren. Succes met de 4-daagse Nijmegen.

 26. Andre can harte gefeliciteerd, geweldig wat he hebt gedaan. Ik heb er veel respect voor.
  Het ga j2 goed.
  En blijf genieten van ons mooie Nederland. Hartelijke groet Henk Kampman

 27. Gefeliciteerd, geweldig gedaan.
  Ik heb je niet elke dag gevolgd maar zo af en toe even je verhaal gelezen en je foto’s bekeken.
  Petje af!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *