Nederland in 80 dagen

Dag 79, 13 juli 2023, Scherpenzeel-Zeist

Hoop!!

Ik hoop op een mooie opbrengst voor de stichting Spieren voor Spieren waarvoor ik deze 80 dagen wandel door Nederland. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, hoop ik dat door het wandelen door Nederland, mijn verhalen en mijn foto’s er nog veel meer mensen gaan genieten van ons eigen mooie Nederland. En daarbij natuurlijk in het achterhoofd houden dat het allemaal niet vanzelfsprekend is dat wij kunnen bewegen door ons mooie Nederland. Morgen daarover meer. 

Net te laat om goed scherp te stellen, jammer

Vandaag gaat de route vanuit mijn eigen woonplaats Scherpenzeel naar Zeist. Ongeveer 80% van de route is voor mij bekend terrein en hoef ik mijn telefoon er dus niet bij te pakken voor de route. Na het centrum van Scherpenzeel ga ik na 1 kilometer ons mooie park in met Huize Scherpenzeel. Een eekhoorn is mij helaas net te snel af om hem scherp op de foto te zetten. In het park neem ik ook de ochtendvideo op omdat het natuurlijk zo’n mooie omgeving is. Deze route loop ik regelmatig om een rondje van ongeveer 8 kilometer te wandelen, jullie begrijpen wel waarom, denk ik. 

Huize Scherpenzeel

Via de Broekerweg loop ik het fietspad naast de Lunterse Beek op die later overgaat in het Valleikanaal. Ik wil graag ook nog wat van de geschiedenis van de Grebbelinie laten zien dus verlaat ik bij de Brinkkanterweg om via de Grebbelinie verder te lopen. Daar zijn de loopgraven, zoals die in de 2e WO gebruikt werden, hersteld en kan je hier een goed beeld vormen hoe dat geweest moest zijn. Even later verlaat ik weer de linie en ga verder op het fietspad. Op deze manier heb ik ook beter zicht op de bunkers die hier nog in grote getale aanwezig zijn. Overigens hebben veel van die bunkers ook een metalen plaatje met een QR-code zodat je de informatie direct op je telefoon te zien krijgt over de betreffende bunker. Zeker de moeite waard om dit met het gezin eens te doen. 

Herstelde loopgraven
Grote bunker opengewerkt zodat je de dikte van de muren ziet

Bij de Roffelaarskade verlaat ik het fietspad om een stuk klompenpad te wandelen. Dat heeft onder meer te maken dat ik anders te vroeg op mijn 1e rust ben, die is namelijk vanaf 10.00u geopend. Na nog een stuk over de Voskuilerdijk gelopen te hebben kom ik iets na 10.00u aan bij mijn vaste stek, Theehuis Monchouette langs het Valleikanaal. Uiteraard herstel ik daar mijn rabarber/aarbeienmonchoutaart. 

Roffelaarskade
2 kilometer langs de Voskuilerdijk
DE rabarber monchoutaart

Tijdens de rust lijkt het erop dat er een flinke bui aankomt en wacht ik even totdat die voorbij is getrokken. Maar tijdens het wachten lost de bui gedeeltelijk op en besluit ik om toch maar te gaan wandelen. Via het Short Stirling Monument uit WO2, loop ik over landgoed De Boom. Als ik de provinciale weg ben overgestoken gaat de route verder door Landgoed Den Treek/Henschoten. Op het moment dat ik het hek passeer hoor ik een flinke donderslag. De lucht was al een stuk donkerder geworden en de eerste druppels beginnen te vallen. Ik hannes wat met mijn poncho maar uiteindelijk heb ik hem goed over mijn hoofd maar vooral over mijn grote rugtas gekregen. 

Short Stirling monument
Donkere wolken, zou het gaan regenen?
Een “bewonderaarster”

Op dat pad kom ik een wandelaar tegen die mij herkend, “Hé, jij bent van die wandeling voor Spieren voor Spieren”! Dat klopt, antwoord ik. Ze leest mijn verhalen elke dag! Ik neem nog even een foto als ze wegloopt en ook ik ga weer verder. Via de mooie huizen op het landgoed loop ik langs de hei naar Restaurant Bergzicht. Voor dat restaurant is “Bij Kees” gevestigd. Daar neem ik een wafel met banaan en chocoladesaus, jezelf een keer verwennen met wat lekkers is niet erg, toch? 

Toch nog een bui!

Als ik weer voldaan ben ga ik verder en moet dan 1 kilometer omhoog lopen om bij de Pyramide van Austerlitz uit te komen. Inmiddels was het op de klim alweer wat gaan regenen maar ik kreeg mijn poncho niet aan. Dat was ook niet zo gek, want ik was vergeten mijn vlaggen er eerst af te halen. Maar omdat de bui maar kort was en ik onder een dicht bladerdek van de aanwezige beukenbomen liep, werd ik verder niet nat. Aangekomen bij de Pyramide gaat het opnieuw regenen maar nu flink harder en ben ik wat laat om mijn regenspullen te pakken en ga weer onder een boom staan. Deze beuk is wat jonger dan de vorige en heeft dus wat minder blad zodat ik nu alsnog behoorlijk nat regen.

…nog 1 kilometer omhoog
Helaas hier mijn poncho niet aan dus toch nog een nat pak

Maar ook deze bui duurt maar kort en als ik weer aan de wandel ben droog ik alweer snel op. Ik heb inmiddels contact met mijn zoon Roderick gezocht want die komt mij ophalen in Zeist op mijn eindpunt. Als ik vlak voor dat eindpunt ben aanbeland staat daar opeens de vader van mijn schoondochter mij op te wachten met…..een pak melk en een glas! Kijk, kan ik toch nog die foto maken die ik gisteren vergeten was maar dan met een ander familielid.  

Morgen de laatste etappe van dit mooie wandel verhaal, 28 kilometer van Zeist naar Utrecht en eindigend bij het hoofdkantoor van de stichting Spieren voor Spieren. Tot morgen!

Klik HIER om alle foto’s te bekijken.

13 reacties

 1. Prachtig verhaal weer en super mooie foto’s en heerlijk een glas melk van geliefden. Nog 1 dag en je hebt het geweldig gedaan, respect🙏🏻

 2. Leuk verhaal
  Mooie foto s
  Hier was het in ’t zuiden zonnig maar bewolkt
  Geen druppel gevallen
  Heel veel succes morgen laatste dag
  Wat zul je hoop ik een prachtig onthaal en hoop dat je het gewenste bedrag v sponsoring binnen haalt
  Veel respect voor jouw wandelingen 80 dagen lang
  Spannend
  Hoop dat je goed slaapt en droge zonnige laatste dag beleeft
  Heel veel succes met laatste 27 km
  Groetjes uit ’t zuiden
  Gisela

 3. Geweldigggg, zie ik ineens mijn achterkant op de foto. Ik vond het leuk om je in het echt gezien en gesproken te hebben. Heel veel succes met de laatste loodjes. Echt top gedaan.
  Groetjes Anita

 4. Heel veel plezier met de laatste dag morgen.
  Tis misschien gek maar het zal best een emotioneel moment zijn als het echt KLAAR is.

  Trots op jou, misschien tot in Nijmegen 💪🥳

 5. Ik heb genoten van al je dagelijkse verslagen. Zal ze missen😉. Succes morgen met je laatste kilometers. Groeten vanuit De Betuwe🙋🏼‍♀️

 6. Weer een mooi verslag en foto’s..en ik zie het Short Stirling monument..dat moet ik met eigen ogen zien..
  Verder veel bekende plekjes.
  Veel succes morgen bij de laatste etappe…een geweldige prestatie….Top
  Groetjes Ida

 7. Heel veel succes en plezier morgen bij je allerlaatste wandeldag ‼️
  Je hebt echt een topprestatie geleverd 💪🏻
  80 dagen lopen , klasse 👍🏻
  Je mag trots zijn op jezelf ‼️

 8. Mooie foto’s! Heel veel succes vandaag met de laatste dag. Leuk om jou te volgen op dit avontuur.
  Groet Ingrid

 9. Ik heb genoten van de dagelijkse verhalen. Wat een prestatie! Top hoor! Succes nog de laatste dag en wie weet zie ik je in Nijmegen! Kans is klein, ik loop de 30 maar wie weet? Groetjes!!

 10. Leuk, herkenning, stukken van de door jou uitgezette wandeling dit jaar!
  Ik heb respect voor jou! Succes vandaag en hopelijk zie ik je op de Wedren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *