Nederland in 80 dagen

Dag 76, 10 juli 2023, Eerbeek-Arnhem, 29 km

De laatste loodjes wegen het zwaarst!

Voor mij is dit een beetje van toepassing op het mentale deel, zeker nu ik vanaf vandaag al elke dag thuis slaap en dan weer naar de plek terug ga waar ik de vorige dag ben geëindigd. En vandaag is dat dus Arnhem. Vanaf daar met de trein terug naar huis. En morgen dus weer terug naar Arnhem. Maar weet je, ook de trein kan wel eens problemen hebben. Dus is het niet alleen bootjes en pontjes waar ik rekening moet houden, nu dus ook de trein. 

Het schema voor de laatste dagen ziet er als volgt uit:

Dinsdag 11 juli, Arnhem-Rhenen 34 km

Woensdag 12 juli, Rhenen-Scherpenzeel 31 km

Donderdag 13 juli, Scherpenzeel-Zeist 26 km

Vrijdag 14 juli, Zeist-Utrecht (verwachte aankomsttijd bij het hoofdkantoor van Spieren voor Spieren, 15.00u) 28 km

De vermelde kilometers is zoals ze nu origineel op papier staan met de route die ruim 1 a 2 jaar geleden is gemaakt. Af en toe moet ik daar wat vanaf wijken omdat er in de tussentijd wijzigingen zijn of opbrekingen of andere zaken. Morgen zal ik waarschijnlijk ook wat inkorten om de afstand wat korter te krijgen. Dat gaat dan door hoeken uit de route wat rechter te lopen. Maar eerst even naar de route van vandaag.

Vanochtend lekker vroeg ontbeten en zodoende kon ik iets voor 8.00u vertrekken. Voordat ik echt aan de wandel ga moet ik eerst nog wel even een boodschap halen. Dus eerst even langs de supermarkt om yoghurt en wat drinken in te slaan. Daarna zoek ik de route weer op en kom ik daardoor langs station Eerbeek. Het lijkt wel of ik naar zo’n oude treinbaan aan het kijken ben, wat een nostalgie.

Vanaf hier loop ik naar Laag-Soeren en daar begint het gedeelte wat ik moet gaan wandelen over de Veluwe, en om precies te zijn, Nationaal Park Veluwezoom. Oorspronkelijk had ik deze route veel over wandelpaden dwars door het bos gepland, maar ik heb ook hier de scherpe randjes vanaf gehaald en heb door de Veluwe een aantal fietsknooppunten achter elkaar gezet. En ik moet zeggen, een prima route waar ik waarschijnlijk meer zie dan alleen maar dicht bos. In totaal is het een route van 13 kilometer door en langs het bos. Wel over verharde ondergrond maar met mooie uitzichten. 

Observatiepost Elsberg

Op de originele route zie ik dat ik ook door de “Onzalige Bossen” zou moeten wandelen, dus wellicht is het maar goed dat ik daar niet loop, de naam is in ieder geval niet erg uitnodigend. En aangezien het vaak ook niet recht toe recht aan is, gaan de kilometers gevoelsmatig redelijk snel voorbij. Na bijna 10 kilometer mijn eerste rust gepland. Ik had de keus om bergopwaarts te lopen naar natuurobservatiepost de Elsberg, maar ik laat het voor wat het is en fotografeer deze van afstand. 

Via het Rozendaals Veld loop ik Rozendaal binnen en loopt ik langs het Kasteel en Park Rosendael. Eenmaal in Arnhem loop ik langs het pand van Omroep Gelderland. Ik besluit om daar vlakbij mijn 2e rust te houden op 21 kilometer wandelen. Als mijn rust erop zit loop ik even naar binnen om wat af te geven voor Frank die mij vanmorgen heeft gebeld toen ik live in de uitzending was. Zo kan ik ook even gebruik maken van het toilet. 

Vanaf de 2e rust is het nog ruim 6 kilometer tot aan het provinciehuis en daarna nog 1 kilometer naar het station. Ik wist wel dat ik door het hoge gedeelte van Arnhem liep maar ik wist niet dat hier zoveel moois te zien was. De route gaat grotendeels via het Maarten van Rossumpad. Dat brengt mij op een mooie heuvel genaamd “hoogte 80”, en is inderdaad 80 meter boven NAP. Een mooi uitzicht tot gevolg. 

Daarna gaat het langzaam naar beneden richting Park Sonsbeek waar ik ook nog een enkele keer omhoog moet maar ik uiteindelijk onderaan bij de vijvers weer op vlak terrein loop. Helaas was de ontvangst in het Provinciehuis verder zéér koeltjes en zal ik verder geen aandacht aan besteden. Ik stond na 2 minuten weer buiten maar het voordeel is dan dat ik wat eerder naar het station kan om de trein richting huis te nemen. Eenmaal aangekomen op het station blijkt er een seinstoring te zijn maar 20 minuten later kan ik met een andere trein en een extra overstap toch nog naar huis. 

Daar ben ik natuurlijk even uit mijn bubbel en daarom is dit verslag wat later tot stand gekomen. Morgen start ik rond 8.00u ook weer vanaf station Arnhem en gaat de route naar Rhenen. Lees dat morgen weer in mijn blog, tot morgen!

Klik HIER om alle foto’s te bekijken.

7 reacties

 1. Wat een verhaal weer met mooie bijbehorende plaatjes. Jammer van de koele ontvangst deze mensen hebben zich waarschijnlijk niet ingelezen. Ben benieuwd of je het wandelen gaat missen, ik heb pas weer een stuk Camino gelopen, maar mis het echt wanneer ik weer terug ben. Snap wel dat het thuisfront blij zal zijn wanneer het voorbij is. Je bent echt geweldig 👍👍

 2. Jammer dat we er niet zijn als je “wandeling” erop zit. Maar diep diep respect voor jou! Heel veel succes en good luck met de laatste loodjes💪🏼🍀🍀

 3. Aha jouw verhaal weer ontvangen en gelezen de bubbel is de schuld!!
  Heerlijk in je eigen bed slapen toch ander gevoel
  Ze zullen je gemist hebben of blij als het erop zit?
  Verslaap je maar niet ha ha
  Je bezoek aan ’t provinciehuis is wel erg vreemd
  Ze zullen idd totaal verrast zijn en uit hun slaap zijn gehaald?
  Groetjes aan je familie

 4. Wohhh wat een mooie fotos . Al ken de omgeving. . Woon in Doetinchem . Wat erg voor het ontvangst in het provinciehuis . Een zeer gemiste kans en erg jammer Theo . Had het in mijn woon provincie graag anders gezien voor je . Sterkte met de laatste loodjes .

 5. Het netwerk ligt eruit op de zaak, goed moment om weer even André zijn blog te lezen van de afgelopen dagen. Het blijft leuk om zo op de hoogte gehouden te worden door jou.
  De laatste loodjes André,
  CHAPEAU !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *