Nederland in 80 dagen

Dag 75, 9 juli 2023, Vorden-Eerbeek, 24 km

Blaar!!!!

Ja hoor, het moest er een keer van komen. 74 dagen gaat het goed en ben je bijna op het eind, komt ie toch nog, een blaar! Ik krijg normaal gesprokken niet zo snel blaren, vandaar dat het ook ruim 2 1/2 maand goed is gegaan. Maar het enorme benauwde weer vandaag en daardoor vochtige omstandigheden, hebben ervoor gezorgd dat ik dit ook kan afstrepen op de ervaringslijst, haha!

Maar uiteraard heb ik vandaag ook weer de nodige kilometers gelopen. Omdat er vandaag in de middag onweer, regen en eventueel hagel was voorspeld, wilde ik proberen voor al die narigheid op mijn eindpunt in Eerbeek te zijn. Helaas kan ik niet zo vroeg ontbijten en ben ik rond 9.00u vertrokken. Maar gelukkig loop ik vandaag niet alleen, want vandaag loop ik samen met Marco. Daar heb ik jaren samen mee getennist dus wij kennen elkaar goed. Alleen niet wat het samen wandelen betreft dus dat gaan wij dan vandaag weer eens uitzoeken hoe dat gaat.

Dit dier was nog niet vastgelegd tot nu toe.

De route gaat vandaag veel over het trekvogelpad. Waar de route van het Pieterpad van Noord naar Zuid loopt, gaat deze route van Oost naar West. Het is dus een soort tegenhanger van het zo populaire Pieterpad. Ik heb de originele route op een aantal punten wel aangepast om zo een wat kortere route te creëren en wat vroeger bij mijn hotel in Eerbeek te zijn. 

Helaas steeds hoger gras wat nog een beetje nat is.
Maar gelukkig na een tijdje over een sluis naar…
…de andere kant met een mooi gemaaid weiland.

De route loopt nog eerst 5 kilometer over asfalt maar dan slaan we af en lopen tussen een sloot en een weiland in. Helaas is het gras nog een beetje nat op sommige plekken en de schoenen worden zo steeds vochtiger. Gelukkig mogen we na een paar honderd meter een sluisje over en aan de andere kant verder. Waarschijnlijk een andere boer, want daar lopen we over heerlijk kort gemaaid gras. Het enige is dat over een lengte van ruim 1 1/2 kilometer meerdere spanningsdraden moeten openen. Uiteraard zijn die beveiligd met een kunstof handvat maar de eerste die ik beet pak gaat het toch mis omdat ik inmiddels druip van het zweet! Bij de volgende doe ik wat voorzichtiger en doen we het uiteindelijk om en om. 

Na ruim 9 kilometer vinden we een bankje in de schaduw met uitzicht over de weilanden. Mijn sokken zijn doorweekt dus ik zal nu zeker een nieuw paar aantrekken maar eerst even de voeten lekker laten drogen. Als we weer genoeg zijn uitgerust en ik schone sokken heb aangetrokken vervolgen wij onze route. Dat gaat nog een paar kilometer via afwisselend weiland en asfalt als we na bijna 12 kilometer bij Bronkhorst aankomen. Het is het kleinste stadje van Nederland. De plaatsnaam wordt zonder de ‘c’ geschreven en de gemeente met een extra ‘c’!

Als we door de mooi bewaard gebleven oude kern lopen herinnert Marco mij eraan dat ik nog geen ochtendfilmpje heb opgenomen. Omdat het inmiddels net na 12.00u is wordt het dus een middagfilmpje. Vandaag steek ik voor de laatste keer een groot stuk water over, de IJssel en komen aan de andere kant bij Brummen uit. Onderweg heb ik nog maar weinig gesprekken gehad maar bij de pont kan ik dat even inhalen. Bij het wachten op de pont vertel ik mijn wandelmissie en ook op de boot heb ik een mooi gesprek. Aan de andere kant nemen we heel kort plaats op een terras zodat we het net aangeschafte ijs en flesje fris naar binnen kunnen werken.

Verhaal nummer 572 vertellen!
…en 573!
Een heerlijk ijsje en wat fris met de IJssel op de achtergrond.

Bij Brummen steken we de weg even over in plaats van het verplichte ommetje van bijna 1 kilometer, gelukkig is er even weinig verkeer. Lopend door Brummen zien we een snackbar waar binnen een koelkast gevuld met drankjes staat. Het vocht gutst letterlijk van alle kanten van ons lichaam, dus een aanvulling van dat vocht is wel gewenst. Vanaf hier is het nog een kilometer of 8 a 9 en onderweg komen we verder geen horeca meer tegen dus we nemen genoeg mee en drinken een cola direct leeg.

..nog meer drinken, pff wat een vocht verliezen wij vandaag!

Vlak na Brummen lopen we langs Kasteel Engelenburg en zien 2 buizerds in een boom boven ons zitten. Één blijft zitten en kunnen we goed fotograferen. Als we langs het kasteel, waar ook een golfbaan is gevestigd, lopen, merk ik toch dat ik nog even een sokkenwissel moet doen vanwege de overmatige vochtproductie vandaag. En wat zie ik, een blaar!! Dat is de 1e sinds ik ben begonnen op 26 april! Die behandel ik dus voordat ik schone sokken aantrek en we voor de laatste 6 kilometer op pad gaan.

De 1e blaar! (Een kleine gelukkig)

Die gaan nog over een fietspad en de laatste 2 kilometer langs een weg. Rond 15.00u komen we aan bij mijn hotel. Ik ga mij even snel opfrissen en ga dan weer terug naar het terras waar Marco nog zit. We eten een kleine snack en drinken nog een aantal flesjes fris leeg. Het was veruit de meest benauwde dag van de afgelopen 75 dagen, met een blaar tot gevolg. Geef mij maar een strak blauwe lucht en 32 graden. Dat is meestal een stuk drogere lucht en dan zweet ik amper en kan het eventueel snel kwijt. Vandaag dus niet helaas!

Onderweg werd ik ook weer even door de media gebeld.
Samen nog even een snack en wat drinken na afloop.

Morgen gaat de route naar Arnhem en zal ik ook nog het laatste provinciehuis aandoen, dat van Gelderland! Ik hoef vanaf morgen mij ook niet meer te bekommeren om mijn slaapplek en hoe laat ik daar kan aankomen of de volgende dag kan ontbijten, ik slaap de komende 4 nachten gewoon thuis. Ik ga dan elke dag naar de plek waar ik de vorige dag was geëindigd. Dat doe ik met het OV of ik laat een van mijn familieleden mij brengen of ophalen. Tot morgen!

Klik HIER om alle foto’s te bekijken.

10 reacties

 1. Het einde is in zicht! Wat een tocht zeg en wat een verhalen. Leuk om te lezen André en hopelijk heeft het de mensen onderweg voldoende geïnspireerd te doneren voor het mooie doel Spieren voor Spieren. Zal ook wel weer wennen zijn straks het normale leven weer op te pakken. Maar dan bedenk je vast wel weer een mooie nieuwe uitdaging! Succes met de laatste loodjes en de blaar.

 2. Wat tof Andre dat je zn aktie doe. Ik ken het sponser lopen.
  Vooral de aandacht is heel belangrijk.
  Heb het meerdere keren op de 4 daagse gedaan.
  Heel veel succes .met een mooi resultaat. Groetjes Hermien

 3. Veel succes André met de laatste loodjes.
  Geniet enorm van het lezen van je dagboek.
  Hopelijk zien we elkaar in Nijmegen.
  Sterkte met de blaar 💪🏻

 4. Wat een teller
  Is dat echt pas no 537 of zoiets die je aanspreekt houd je dat zo goed bij
  Heerlijk in je eigen bed slapen
  Als je maar niet verslaapt…. En goed ontbijt krijgt thuis voorgeschoteld
  Mooie zachte voeten ondanks dat hé al 75 dagen loopt
  Geen eelt alleen roze voetjes en slechts een blaartje…..
  Mooie foto ’s en verhalen
  Ga je tijdens de vierdaagse ook blog schrijven? En sponsor lopen in Nijmegen?
  Succes de laatste loodjes en dan nog 4 dgn Nijmegen ook dan slaap je thuis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *