Nederland in 80 dagen

Dag 72, 6 juli 2023, Ooij-Millingen aan de Rijn, 23 km

3 maal is scheepsrecht!

Nee, dat slaat niet op de foto van de ooievaar, we krijgen er dus geen derde bij! Maar wel met een ontmoeting/weerzien die 3x plaatsvond vandaag. Dat lezen jullie verderop in het verhaal. Het was de dag na storm Poly. Ik ben benieuwd of ik er nog veel van ga zien vandaag, omgewaaide bomen, afgewaaide takken etc.

Vertrek vanuit mijn B&B met de stuwwal op de achtergrond.
Ja, aan mijn hoela, hier ga ik niet langs in mijn eentje.
Gelukkig kwamen er wat wandelaars aan waardoor ik samen met hun langs die 400kg massa kon lopen!

Vanuit de B&B vertrek ik iets na 9.00u. Er is immers “maar” 22 kilometer af te leggen, dus tijd genoeg vandaag. Ik ben amper 5 minuten op pad en het veerooster overgestoken of ik zie al een groot probleem, of eigenlijk, 2 grote problemen. Een grote koe en stier lopen midden op het pad een meter of 100 voor mij. Ik ga hier voor geen goud zo dicht langs lopen. Maar gelukkig ben ik net een paar wandelaars gepasseerd en één van hen is bekend in dit gebied en zegt dat het wel mee zal vallen. Toch ga ik niet alleen en loop ik samen met hen op en loop dan, op 1 a 2 meter, langs de koe. De stier is inmiddels al verdwenen. Boven op de dijk aangekomen zie ik een groep personen op een stuk of 10 tandems fietsen.   

Moet ik toch nog een stuk omlopen.

Ik heb ook geleerd wat de overeenkomst is tussen een Koekoek, Karekiet en Sperwer. De Koekoek legt zijn eieren vaak in een nest van een andere vogel, een waardvogel. De eieren lijken op die van de Karekiet dus dat nest gebruikt hij vaak. En omdat de koekoek wel iets lijkt op de Sperwer, ze hebben allebei een zwart-wit gestreepte borst en de vlucht van de koekoek lijkt ook iets op die van de Sperwer, vliegt een Karekiet vaak weg van het nest als er een Koekoek aankomt vliegen. Die legt dan snel zijn ei in het nest en de Karekiet broedt dat uit. 

Ja, dat zal vast hier met al die stieren!

Via Ooij loop ik over een dijk naar de Thornsche molen. Die zit op 8 kilometer in mij parcours en is een ideale plek voor mijn 1e rust. Ik neem een frisje en een stuk gebak. Zo kan ik bij de tweede rust straks mijn eigen brood en yoghurt opeten. Eenmaal plaatsgenomen, zie ik weer die grote groep personen, die ik een paar kilometer terug ook al had gezien, ze fietsen op een tandem. Als ik na 20 minuten weer verder ga, zie ik een ooievaar mooi in het veld zitten. Een mooi contrast met de fel groene achtergrond. 

Ik had bij het vertrek ook de mogelijkheid om via een korte route van 1 kilometer weer naar het Pieterpad te gaan, maar dan sla ik veel van de route over. Ik kies er dus voor om een rondje van 6 kilometer te maken en het Pieterpad zo dicht mogelijk, bij het stuk wat ik dinsdag heb gelopen, op te pakken. Via het Wylerbergmeer gaat de route via het in Duitsland gelegen Zyfflich naar Leuth.

In Zyfflich zitten een paar wandelaars te kletsen. Ik loop door naar Leuth
Toch nog wat stormschade
Samen met Pim, mijn pauze in Leuth gehouden.

In Leuth heb ik afgesproken met Pim, zij is mijn contactpersoon bij de Stichting Spieren voor Spieren en wilde mij nog graag een keer zien op de route. Dus hebben we tijdens mijn pauze in Leuth over van alles en nog wat gesprokken. Na dik 1 uur vertrek ik weer voor de laatste 7 kilometer naar mijn logeeradres in Millingen aan de Rijn.

Heerlijke, maar een beetje zure, rode bessen langs de route.
De 2 laatsten van een groep op een tandem.

Die gaat over een stuk wat ik reeds eerder heb gelopen ruim 1 jaar geleden bij het openen van het Nederrandpad. Ik liep toen de route van Millingen aan de Rijn naar Groesbeek. Die route loop ik nu dus gedeeltelijk weer maar dan in tegengestelde richting. In de laatste kilometer voor mijn logeeradres, kom ik weer die groep op de tandem tegen, dat is nu al de 3e keer! Maar ze zijn zo druk met op de fiets te blijven zitten dat ze geen aandacht hebben voor mij. 1 dame roept echter nu al voor de 2e keer, “goed bezig!”. Ook ik vergeet ze te laten stoppen. Maar ik krijg nog een herkansing. Ongeveer 3 minuten nadat de groep mij is voorbij gefietst, komen er nog 2 personen op een tandem aan. Ik vraag of ze bij die andere groep horen en dat wordt bevestigd. Ik leg hun mijn wandeling en missie uit en vraag of ze het in de groep willen gooien. Ik ben benieuwd.

Een mooi Pieterpad shirt cadeau gekregen!

Eenmaal aangekomen op mijn adres in Millingen krijg ik een warm welkom door Theo en Ellen. Eerst een lekker koud pilsje en daarna opfrissen in een BAD. Dat is lang geleden dat ik in een bad heb gezeten, heerlijk. Samen hebben we wat besteld bij de pizzeria en met een ijsje als nagerecht is mijn dag weer zeer geslaagd. Als klap op de vuurpijl krijg ik ook nog een Pieterpad shirt cadeau!!

Morgen gaat de route verder naar Gaanderen. Dan loopt er ook weer en persoon mee. Dat lezen jullie morgen weer. Tot morgen!

Klik HIER om alle foto’s te bekijken.

Eén reactie

  1. Aftellen inmiddels. Vandaag ook weer mooi wandelweer. Geniet van de dag, wij genieten mee van jouw wandeltocht en avonturen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *