Nederland in 80 dagen

Dag 71, 5 juli 2023, vrije dag in Nijmegen

Nijmegen al in 4-daagse sferen?

Mijn vrije dag in mijn geboortestad Nijmegen wil ik graag in de stad zelf doorbrengen. Echter, de storm Poly had andere plannen. Maar de afgelopen 70 dagen heb ik op een of andere manier een engeltje op mijn schouder die het weer regelt, want vanaf een uur of 11 zou het hier opknappen. Na het zeer uitgebreide ontbijt wat ik in mijn B&B MOoij heb mogen nuttigen heb ik wat administratie gedaan en nog even een heerlijk hazenslaapje gedaan. Rond 12.30u werd ik weer wakker, en was het inderdaad droog en het zonnetje scheen. Op de radar was goed te zien dat in mijn woonplaats Scherpenzeel het nog steeds slecht was en dat heeft tot een uur of 5 geduurd.

Een zéér uitgebreid ontbijt!
Nadat ik wakker werd was het zonnetje er alweer doorgekomen.

Op de fiets ging ik op weg richting Nijmegen. Alleen de wind was nog in het spel en dat was te merken ook. In de kleinste versnelling kwam ik in het open veld maar amper vooruit. Eenmaal in de stad had de wind een stuk minder vat op mij en kon ik wat gemakkelijker naar de punten fietsen die ik vandaag even wilde en moest bezoeken. Want ik moest ook nog wat boodschappen halen. Een aantal gebruikszaken zoals deodorant en een handgel, waren bijna op. 

Onderweg van de B&B naar Nijmegen met zicht op de Waalbrug en de Sint Stevenskerk daarachter.
Belvedère.

Net onder de brug door vanuit de Ooijpolder kom ik direct op de Waalkade en rijd langs restaurant Belvédère, een voormalig wacht/uitkijktoren die aan het begin van de stad op een strategische plek staat voor die tijd (1450). Ik rijd door het centrum en kom dan bij op de Grote Markt uit waar een van de markantste gebouwen van het centrum staat, het Waaggebouw dat is gebouwd rond 1612-1613. Fietsend door het Kronenburgpark ga ik naar een gebouw waar ik zelf als kind vaak ben geweest, het oude verzekeringskantoor van mijn opa. Het is nu een studentenhuis, zo te zien aan de fietsen die ervoor staan gestald. 

Het Waaggebouw
Kronenburgerpark met de kruittoren.
Oude verzekeringskantoor van mijn opa wat nu een studentenhuis is.

Dan ga ik eerst even wat plekken opzoeken waar ik mijn auto kan parkeren tijdens de vierdaagse om vanuit daar nog 2,5 kilometer naar de Wedren te fietsen. Op die route bezoek ik ook nog even een supermarkt om een broodje te halen en een drogist om de deo etcetera in te slaan. Daarna fiets ik verder en ga ik naar het voormalig woonhuis van mijn grootouders in de wijk Grootstal. Omdat het woonhuis 50 meter van de Sint Annastraat is gevestigd, heb ik de 4-daagse op die manier als klein kind elke zomer vanaf een bank, ja wij zetten ook onze plek af, kunnen aanschouwen. De liefde voor wandelen moet daar ergens gezaaid zijn maar is pas veel later tot bloei gekomen. 

Beetje nostalgie opdoen bij de voormalige woning van mijn grootouders.

De wijk is nu dus inmiddels 40 a 50 jaar ouder geworden en dat is te zien. Maar er hebben ook vernieuwingen plaatsgevonden aan het straatwerk bijvoorbeeld en de speelplaats. Omdat ik nog wat zin heb in wat lekkers fiets ik even naar de nabijgelegen Mc Donalds. Vanaf daar fiets ik langs de Sint Annastraat, de Via Gladiola tijdens de 4-daagse, naar het centrum terug. Onderweg zie ik al diverse stukken grond afgezet met lint om een plek te claimen voor de intocht over 2 weken!

Na de stoplichten begint de Sint Annastraat, “Via Gladiola” tijdens de 4-daagse
Er zijn al wat stukjes grond “geclaimed”

Ik kom ook langs de plek waar ik ooit tijdens één 4-daagse de tijd heb doorgebracht, de plek waar het voormalig Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) stond. Nu staat er een woonwijk. De reden dat ik daar moest verblijven was dat ik het weekend voor de 4-daagse als 4 of 5 jarig jongetje een stuk van mijn vinger kwijtraakte doordat die tussen een dichtklappende strandstoel terecht kwam. Maar ik heb er goede herinneringen aan overgehouden. Dat kwam mede doordat mijn toenmalige kleuterjuf met een boek vol tekeningen van mijn klasgenoten op bezoek in het ziekenhuis kwam. Ik heb dat boek met tekeningen nog steeds bewaard. 

Keizer Karelplein
Concertgebouw “de Vereeniging”

Ik vervolg mijn fietstocht en zie dat er zelfs nog gewerkt wordt aan de weg wat nu een versmalling tot gevolg heeft. Ik ben benieuwd of dat over 2 weken al klaar is! Aan het eind van de Sint Annastraat kom je uit op de bekende of beruchte rotonde, het Keizer Karelplein. Veel automobilisten hebben daar problemen mee omdat er geen rijstroken zijn en er stoplichten zijn zodat je het verkeer wat erop rijdt voorrang moet geven. Ik heb er nooit een probleem mee en blijf het een mooie plek vinden. Aan het Keizer Karelplein staat ook het concertgebouw “de Vereeniging”. 

Ik zag deze tekst, wel toepasselijk nu. Ik maak elke dag een goede dag momenteel.
Mooie “Hollandse” luchten

Omdat het inmiddels 16.00u geweest is, is het ook tijd om door te fietsen naar mijn B&B in de Ooijpolder. Het laatste stuk gaat deels door een gebied waar vee vrij mag grazen. De B&B staat daar net buiten. Maar als ik aan kom fietsen en het laatste veerooster over moet, wordt deze zo ongeveer geblokkeerd door een grote stier! Een wielrenner die ongeveer gelijk met mij daar aankwam fietste er voorbij en ging aan de andere kant van het rooster, de veilige kant, een foto maken. Ik ben er toen ook maar snel langs gefietst! De stad ligt er nog rustig bij. Volgende week zal dat totaal anders zijn. Dan zullen er diverse opbouwwerkzaamheden zijn om alles gereed te maken voor het grootste wandelfestijn ter wereld! Ik heb er weer zin in!

Blijft imposant, zo’n grote stier vlak naast je.

Morgen ga ik beginnen aan het laatste blok van 9 wandeldagen. De route gaat dan naar Millingen aan de Rijn en ga ik het Pieterpad weer opzoeken en volgen. Ik hoop jullie de laatste dagen van mijn wandelavontuur nog vele mooie plaatjes te laten zien. Tot morgen!

Klik HIER om alle foto’s te bekijken.

4 reacties

 1. André, de 4daagsekoorts heb je met jouw verhaal nog meer aangewakkerd!
  Ik zou wel leuk vinden om jou te ontmoeten op de Werden!
  Succes morgen en de rest van jouw wandeling.

 2. Hoi hoi 👋

  Ik ga je vast zien op de wedren
  Volgens mij loop je met Patricia dus komt goed 😁
  Nog even volhouden 💪👣👣😁

 3. Wat n interessant verhaal weer, je weet er elke dag iets leuks van te maken. Is dat nog goed gekomen met dat vingertopje? Leuk dat je dat boek bewaard heb met tekeningen van je klasgenoten, is n herinnering voor het leven. Poeh, jij durft zo vlak bij zo n grote stier. Je moet er niet aan denken wanneer zo n beest iets kwaads in de zin heeft. Succes, je kunt nu echt af gaan tellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *