Nederland in 80 dagen

Dag 62, 26 juni 2023, vrije dag Maastricht

Een vrije dag in Maastricht. En dan ook nog eens met top weer, een graadje of 23 af en toe wat zon en een beetje wind. Ideaal om even bij te komen van de warme dagen van de afgelopen periode. Ik krijg veel vragen en of het nog wel gaat met het wandelen in die hitte. Maar waarschijnlijk is mijn lichaam inmiddels gewend aan het continue buiten zijn, want ik heb er totaal geen last van. En wat ik al eens in een eerder blog heb geschreven, de koelsjaal die ik heb en de verkoeling in mijn hoed, werken perfect!

Maar voordat ik vandaag eens ga bedenken wat ik ga doen, had ik vanochtend om 9.00u eerst een stevige sportmassage ingepland bij een masseur die is aangesloten bij het NGS. Mijn spieren mogen ook wel eens verwend worden, toch? Maar lopend op de weg terug kom ik zoveel mooie oude gebouwen tegen dat ik hier vandaag, of in Ieder geval de ochtend, aan ga besteden. 

Sint Lambertuskerk
15e eeuws Kruisherenklooster, wat nu een hotel is geworden

En dan mag een bezoek aan de Basliliek van Servaas natuurlijk niet ontbreken. De kerk is, naar men aanneemt, gebouwd op het graf van Sint-Servaas en wordt beschouwd als de oudste nog bestaande kerk van Nederland. Het maakt mij niet uit wat er allemaal van klopt of niet, het is een geweldig mooi gebouw met een mooi verhaal en schitterend bewaard gebleven zaken die her en der in het gebouw staan tentoongesteld. Zo is er een schatkamer, de kloostergangen maar ook bij een restauratie ontdekte restanten van graven en fundamenten. Ik heb hier eens heerlijk een uurtje rustig kunnen rondwandelen. 

Op de binnenplaats bij de Basiliek van Servaas
Maquette van de Basiliek maar dan zonder de uitbouw.
Binnen in de Basiliek
Het graf van Sint Servaas

Daarna ga ik verder maar al direct kom ik om de hoek van de Basiliek bij een volgende bekende plek, Het Vrijthof. Deze is nu compleet leeg want binnenkort treed André Rieu hier weer op en daar zijn ze nu van alles voor aan het voorbereiden. Op het Vrijthof staat nog wel een tentje die ijs en wafels verkoopt en dat trekt mij wel. Helaas hebben ze niet alles meer op voorraad dus wordt het een vrij basis wafel met slagroom en poedersuiker. Als ik op een steen ga zitten aan de rand van het Vrijthof maak ik al snel weer vrienden. Dit keer met een stel duiven!

Het Vrijthof
Even een lekkere wafel scoren.
..en daar maak ik nieuwe vrienden mee!
Sinterklaas komt toch pas in december??

Nadat de duiven mijn laatste restjes van de wafel hebben opgepeuzeld loop ik weer verder en kom uit bij een gebouw die een nieuwe bestemming heeft gekregen. De voormalige Dominicanenkerk is omgebouwd tot een bibliotheek en er is zelfs een koffiecorner! Zo krijgt dit oude gebouw een mooie bestemming. En het loopt goed volgens mij want het is er behoorlijk druk, en dat voor een maandag.

Als laatste kom ik weer terug op de Markt. Dat is gelegen pal naast mijn hotel en ga weer op het terras zitten bij OAK34 waar ik gisterenavond ook heerlijk heb gegeten. Ik laat jullie die foto’s graag zien. Er valt mij overigens een ding heel erg op hier in Maastricht, er lopen opvallend veel Spanjaarden en ook Italianen hier rond. Ik ben wel benieuwd waarom dat is. Na het verorberen van een omelet nieuwe stijl, schrijf ik dit blog en ga terug naar mijn hotel om nog even een dutje te doen. 

Ik heb mij op zondagavond verwend met een 3-gangen maaltijd, dit is de eerste met uitzicht op de markt.
..en het tweede gerecht.
…en dan nog het nagerecht! Ik heb hier gisteren goed op geslapen.
Als lunch bestel ik vandaag een uitsmijter maar lijkt meer op een tosti, maar smaakt prima!

Morgen ga ik beginnen aan het een na laatste wandelblok, en die duurt dit keer 8 dagen. Dan wandel ik naar Valkenburg maar zal eerst nog verder naar het zuiden lopen in Maastricht op bij de Sint Pietersberg te beginnen en daarna nog het provinciehuis van Limburg te gaan bezoeken. Lees dat morgen weer in mijn blog, tot morgen! 

Klik HIER om alle foto’s te bekijken

5 reacties

 1. Lekker nog even genieten van Maastricht.morgen op voor het een na laatste blok. Ik ga het bijna jammer vinden dat het straks ophoud. Geniet vandaag van de rust en ga weer gezond en met plezier verder.

 2. Hallo,wat een mooie stad he..en zoveel te zien…al een paar keer geweest maar nog niet uitgekeken daar.
  Geniet van je rustdag..en de aangename temperatuur..
  Fijne dag..groetjes Ida

 3. Geniet van jouw rustdag! Je ziet prachtige gebouwen in Maastricht en vindt allerlei lekkers om te eten ook!
  Tot morgen, dan lees ik jouw verhaal graag!
  Groetjes, Eva

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *