Nederland in 80 dagen

Dag 53, 17 juni 2023, Zuilichem-Den Bosch, 26 km

De Juiste Setting

Dat kan je zeggen van de dag van vandaag. Ik kon om 7.00u al ontbijten en ben om 8.00u vertrokken. Omdat de route vandaag veel over een hoger liggende dijk gaat, is er een heel klein zuchtje wind wat net de nodige verkoeling geeft. Ik heb af en toe wat leuke gesprekken maar tussendoor kan ik flink doorstappen en zit het tempo er goed in. 

Ik ben weer goed verzorgd door mijn gastgezin.
Heerlijk rustig op de dijk

Ik blijf mij maar verbazen over de werking van de koelsjaal. Omdat dit mijn hele lichaamstemperatuur naar beneden brengt, voel ik mij goed ondanks dat de zon toch behoorlijk aanwezig is. Na het weer uitgebreide ontbijt bij mijn gastgezin vertrek ik dus rond 8.00u. De route van vandaag heb ik weer iets anders ingedeeld zodat ik meer over de fietspaden wandel dan over uitgezette wandelpaden. De reden is simpel, de fietspaden zijn meestal bovenop de dijk aangelegd en de wandelpaden liggen lager. Omdat de wind niet op de lagere delen komt kies ik ervoor om wat hoger te lopen. Het bijkomende voordeel is dat je meer mensen tegenkomt en je ziet zelf meer van de omgeving. En ik moet toegeven dat de omgeving hier schitterend is.

Gewoon je groente uit de wagen kopen!
Het was even een steile afdaling en weer terug, maar toch even een leuk gesprek gehad met dit gezin.
De Kreidler club.

Bij Aalst, na 4 kilometer, aangekomen zit een gezin in de tuin nog rustig te ontbijten als ze mij voorbij zien komen. De vlaggen trekken hun aandacht en ik neem de gok om de steile dijk iets naar beneden te lopen. Eenmaal wat dichterbij gekomen kan ik mijn wandeltocht wat makkelijker uitleggen en een visitekaartje overhandigen. Bij het weggaan neem ik nog even een foto van ze. Omdat het echt een mooie omgeving is en de dijk een mooi uitzicht geeft is het logisch dat er hier ook veel rondgetoerd wordt en dit keer komt er een brommerclub voorbij met oude Kreidlers.  

Heb ik even geluk dat het vandaag zaterdag is.

Ik heb vanmorgen samen met mijn gastgezin ontbeten en die hadden nog wat tips. Onder andere voor bij mijn eerste rustplek. Ik wil vandaag 2 korte stops inlassen en daarom zal de eerste tussen de 8 en 10 kilometer zijn. En Aad, mijn gastheer, had gezien waar mijn route naartoe ging en heeft aangegeven waar ik kon zitten. Maar voordat ik kan pauzeren zal ik eerst het eerste water over moeten steken, “de afgedamde Maas”. Dat gaat met een wat kleiner veer, maar er kunnen wel auto’s mee. Ik zie dat ik hier wel weer geluk heb. Ik had van tevoren gekeken of dit veer vandaag wel in de vaart was en dat was het geval maar ik zie nu ook dat het op zondag niet vaart, dus was ik hier 1 dag later had ik pech!

Kasteel Nederhemert, helaas achter een hek.
Mooie rustplek gevonden.
Maar de muggen weten mij ook te vinden.

Eenmaal aangekomen in de buurt van mijn 1e rustplek zie ik wat Aad bedoelde met een speeltuin met zitplek. Maar omdat ik genoeg eigen proviand mee heb genomen ga ik niet op een terras zitten waar ik wat dien te bestellen. Ik loop dus nog even door en zie na 500 meter al een mooi bankje in de schaduw. Maar op het moment dat ik goed en wel zit en alles wat ik nodig heb uit mijn tas heb gehaald zitten er al diverse grote muggen op mijn been. Hmm, dat is wat minder fijn. Maar na er een stuk of 5 naar de eeuwige jachtvelden te hebben verwezen, kan ik rustig genieten van mijn rust. 

Iets te enthousiast ingesteld, denk ik.
Uitstapje naar Zwitserland?? Wist niet dat wij deze plaats ook hadden.
Even uitleg aan de dames die ook wel op de foto vastgelegd wilden worden.

Na mijn rust moet ik nog eenmaal een stuk water oversteken, dit keer is het de Maas. Maar voordat ik daar ben aangekomen heb ik nog een kleine uitdaging, een sproeier die wat extra van de omgeving water geeft en waar ik overheen moet. Gelukkig draait hij rond en komt er dus een moment dat ik veilig er langs kan. Eenmaal bij het veer aangekomen hoef ik niet heel lang te wachten, hij is net aan de overkant en komt al vrij snel terug. Net even genoeg tijd om twee dames op de racefiets wat uitleg te geven over mijn wandeltocht.

Op dit soort wegen is het makkelijk het tempo wat te verhogen omdat het heerlijk rustig is.

Eenmaal aan de andere kant van het water aangekomen bevind ik mij weer in Noord-Brabant, de provincie met de rood-wit geblokte vlag. Ik ben nog tot donderdag in de provincie Noord-Brabant en ben benieuwd of er mensen zullen reageren op hun vlag die is opgenomen in mijn “12-provinciënvlag”. Omdat ik tijdens mijn 1e rust heb gekeken wat de planning is wat betreft mijn trein in Den Bosch die ik wil halen, heb ik gezien dat ik zelfs een trein eerder kan nemen als ik het tempo iets verhoog. En dat gaat nu vrij soepel. Dat mag ook wel zou je denken na inmiddels al ruim 1200 km te hebben afgelegd  tot nu toe. 

Als laatste dit gezin, zo’n zit voorop bij pa, nog even uitleg gegevens van mijn wandeling door Nederland
Station Den Bosch. Maandag start ik hier weer, of wellicht aan de andere kant.

In Den Bosch aangekomen is het nog een lang stuk rechte weg van ruim 2 kilometer met een het eind nog een flauwe bocht. Maar eerst word ik nog even door een gezin aangesproken die wat meer willen weten van mijn vlaggetjes. Maar uiteindelijk arriveer ik iets voor 14.00u bij het station en de trein gaat om 14.08u dus dat is een goede timing. Na een overstap op het station Utrecht Centraal waar ik even kan genieten van mooi pianospel, kom ik om iets na 15.15u aan in De Klomp waar mijn vrouw mij komt ophalen. De reden dat ik niet in Den Bosch verblijf is vooral van financiële aard. Ik had hier een iets te duur hotel in gedachte en ik ben dus vrij snel vanaf Den Bosch in mijn eigen woonplaats. Kan ik ook gelijk weer alles eens goed wassen in plaats van de dagelijkse handwasjes. Maandagochtend ga ik weer terug naar Den Bosch en ga verder waar ik vandaag gebleven ben, het station. Daarna zal ik na een kilometer of 4 het provinciehuis van Noord-Brabant gaan bezoeken. Of ik morgen, op mijn vrije dag thuis, nog wat plaats is nu nog niet bekend. Dus tot morgen of overmorgen.

Klik HIER om alle foto’s te bekijken

4 reacties

 1. Fijne Vaderdag morgen, denk dat je ook wel uitgebreid ontbijt krijgt. Mag ik vragen waar jouw koelsjaaltje van is, Succes nog met je wandeltocht, vindt het iedere dag een feest om je blog te lezen.
  Mvg
  Petra Diel

 2. Ik heb toch bewondering voor jou, hoe houd je dit vol?
  Bedankt voor jouw verhaal alweer, gijne vaderdag morgen!
  Eva

 3. Het blijft n knappe prestatie. Bewondering voor je discipline. Mooie foto s maken, de tijd nemen voor n praatje en ook elke dag n mooi verslag maken. Petje af hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *