Nederland in 80 dagen

Dag 48, 12 juni 2023, Bruinisse-Dinteloord, 32 km

Me, Myself and I

Dat is het beste wat de dag van vandaag omschrijft. Waarom? Omdat ik simpelweg alleen op mijn 2 rustpunten andere mensen heb gesproken en daarbuiten helemaal niemand! Dus muziek op en lopen maar. Maar uiteraard heb ik genoeg gezien vandaag en wil ik nog iets van mijn logeeradres van gisteren, hotel Bru, te Bruinisse vertellen. 

Gisteren heb ik dus overnacht en gedineerd in Hotel Bru. Dat hotel had mij vooraf al een korting verleend op de prijs, en dat is natuurlijk fijn. En bij het avondeten liet ik mij de Pokebowl heerlijk smaken. Als nagerecht had ik gekozen voor rabarber met rabarberijs en dat smaakte heerlijk. Dat is eens wat anders dan de standaard zaken die je veel op een kaart kan vinden. En de thee? Die mag je zelf maken. Ik geniet van dit soort veranderingen. Het is dat het veel te ver weg is van mijn woonplaats maar anders kom ik hiervoor graag terug.

En het ontbijt dan? Dat was ook aangepast maar zéér compleet. Op zich wel dezelfde zaken die je verwacht maar dan alles wel vers en ook willen ze af van spullen in plastic zoals boter en jam. En wil je een ei? Dan wordt dat ter plekke voor je gemaakt zodat er geen verspilling is van voedsel. Bij het uitchecken heb ik nog even uitgebreid met de eigenaar gesproken en die gaat nog kijken wat hij aan donatie voor het goede doel kan doen! Top!

Caroline uit Parijs

Ik loop Bruinisse uit en loop direct de Grevelingendam over. De route is verder niet bijster interessant en deze dam gaat over in de Philipsdam. Die route is een stuk mooier omdat naast de dam veel, heel veel watervogels terug te vinden zijn. En dat is logisch als je naar de natuur hier kijkt. Helaas zijn de vogels te ver weg voor mij en maak ik er dus geen foto’s van. Het gevolg hiervan is wel dat op deze manier mijn kilometers snel voorbij gaan en ik na 12 kilometer en iets meer dan 2 uur al een mooie rustplek op ga zoeken. Daar zit toevallig al wel iemand maar die maakt aanstalten om te vertrekken. Het is Caroline uit Parijs. Ze komt hier voor de GR5 route. Dat is een Lange Afstand Wandelpad (LAW) van Hoek van Holland naar Nice. Ze loopt dat in stukjes van een dag of 3 en gaat dan weer terug naar Parijs. Als ik hoor hoeveel kilometer ze per dag loopt, is ze er nog wel een tijdje mee zoet. Maximaal 10 a 15 per dag!! 

Nog steeds open en geen bomen. Pfff.

Als zij is vertrokken ga ik ook alles weer bij elkaar verzamelen en loop weer verder en loop ik Brabant in maar zal dat morgen al weer verlaten. En morgen…..dat wordt een speciale dag maar daarover later meer. De route is nog steeds open en er zijn dus weinig bomen die mij schaduw kunnen geven. Omdat er verder ook niemand op deze route te vinden is wil ik mijn muziekboxje aan zetten totdat ik dit bord tegenkom, “Stiltegebied”. Tja, wat nu? Ik denk dat mijn muziek minder lawaai maakt dan een brommer die af en toe voorbij komt! Dus ik zet hem gewoon aan en loop zo de kilometers wat makkelijker weg. 

Dan maar bloemetjes fotograferen als ik niemand tegenkom.
Hoezo, waterweg! Nergens water te vinden, behalve de sloot.

Als mijn water ook bijna op raakt kijk ik of bij de paar huizen die hier zitten wat beweging te zien is maar helaas, het lijken wel spookhuizen. Ook de straat, met een wel heel toepasselijk naam, die ik dan voorbij loop geeft mij alleen maar ijdele hoop.

Stairway to heaven?
De sluis en brug.

Gelukkig heb ik nog wel een flesje icetea van 500ml, dus helemaal zonder zit ik niet. Als ik na 21 kilometer bij een kleine sluis aankom, die van Benedensas, ga ik daar mijn rustplek zoeken. Eerst moet ik nog een brug over, en dat is best wel een aparte. De brug is standaard open voor boten en gesloten voor wandelaars of fietsers. Maar als je op de knop drukt zal na enige tijd het brugdek voor de wandelaars zich sluiten en blijft deze 5 minuten in gebruik. Daarna keert het proces weer om. Leuk om te zien. Toen ik aankwam waren er net wat wandelaars over gegaan en kon ik dus direct aan de andere kant op een mooi bankje in de schaduw mijn pauze gaan houden.

Ook daar raak ik aan de praat met een aantal voorbijgangers. En dat zullen de laatste zijn voor vandaag. Want daarna kom ik niemand meer tegen. Gelukkig staan er langs dit stuk van de route wat meer bomen en kan ik wat in de schaduw lopen. En op het heetst van de dag, ik loop hier tussen 13.00u en 15.00u, is dat wel een aangename bijkomstigheid. Als ik dan uiteindelijk Dinteloord binnenloop zie ik iemand in een huis aan de keukentafel zitten. Ik hoef nog maar een kleine 2 kilometer, maar ik vraag toch of ze even mijn bidon met koud vers water wil bijvullen. 

Mooi stuk kunstwerk!
Dinteloord, nog ruim 2 kilometer!
Die kerk is uiteindelijk verbouwd tot woningen.

En zo loop ik de laatste kilometers naar mijn hotel en zitten de 32 km voor vandaag erop. Na het inchecken ga ik naar mijn kamer met gelukkig weer airconditioning en doe ik weer mijn dagelijkse zaken bij binnenkomst. Bij het nogmaals bekijken van de route voor morgen kom ik tot ontdekking dat de boot die ik moet hebben, omdat de Haringvlietbrug is afgesloten, helaas niet vaart. Alleen in juli en augustus vaart de boot dagelijks. In juni alleen in het weekend. Dat betekent dat ik morgen op geen enkele normale manier naar de overkant, naar Numansdorp kan. Alleen via het openbaar vervoer en die reis duurt maar liefst 2 1/2 uur! Waarschijnlijk ga ik dan toch eerst nog 11 kilometer naar Willemstad wandelen en daar eens want rondkijken en ga dan van daaruit naar Numansdorp. De reis is dan nog wat langer, maar liefst 3 uur, maar dan heb ik nog iets gezien van Willemstad. Maar ook op de route naar Willemstad zitten nog wat vraagtekens. Vanwege het broedseizoen zijn sommige wandelpaden door weilanden en over dijken nog afgesloten. Dus ik ga morgen beslissen hoe ik dat probleem aan ga pakken. Voor nu een fijne avond en tot morgen!

Klik HIER om alle foto’s te bekijken

4 reacties

  1. Hoi Andre, jammer dat je as zaterdag niet in Dinteloord aankomt,dan had je volop aanspraak, dan is de suikerstad mars voor wandelaars en fietsers,die komen ook bij het Benedensas., veel succes ,hopelijk lukt het je om te komen waar je naar toe moet!!

  2. Wat ga je goed! Complimenten. Bij deze lange saaie wegen zonder bomen zou wat minder zon wel fijn zijn. Ik zie aan het weerbericht dat de zon voorlopig blijft, daarom duim ik voor wind. Dat zou ook al helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *