Nederland in 80 dagen

Dag 42, 6 juni 2023, Hellevoetsluis – Ouddorp, 24 km

MENTALE WEERBAARHEID

Dat is wat de dag van vandaag wel omschrijft. Uitgelachen en uitgescholden, ja, je maakt wat mee als wandelaar. Uitgescholden vooral door wielrenners omdat ik op ‘HUN’ fietspad wandel. Maar ook door een aantal opgeschoten, net naar de middelbare schoolgaande leerlingen. En vooral dan de jongens die stoer moeten doen onder elkaar. Uitgelachen ook weer door wielrenners. Die kennelijk mijn vlaggen van de provincies niet kennen en de vlag van het goede doel niet kunnen lezen omdat ze te snel voorbij fietsen maar en dan wel grappen over maken. Ach, ze weten niet beter met hun training van 2 of 3 uurtjes die verbleekt bij mijn tocht van bijna 2000 kilometer! Maar er gebeurde vandaag gelukkig nog meer. 

Binnen in de vesting van Hellevoetsluis
De Haringvlietdam

Van Zuid-Holland naar Zeeland is het een soort van eiland hoppen. Vandaag gaat het van Voorne Putten naar Goeree-Overflakkee. En dat is uiteraard beide nog in de provincie Zuid-Holland en eindig ik in het plaatsje Ouddorp. Omdat ik gisteren in de B&B niet warm kan eten ben ik naar een restaurant gegaan wat binnen de vestingmuren van Hellevoetsluis is gelegen. En daar heb ik mij tegoed gedaan aan een heerlijk zelf samengesteld 3-gangen menuutje en dat restaurant is wel een aanrader. Overigens, ik zal niet alle gedeelten van Zeeland aandoen. Zeeuws-Vlaanderen zal ik bijvoorbeeld overslaan. Dat heeft niets te maken met het feit dat ik het niet mooi zou vinden maar het paste simpelweg gewoon niet in de planning van 80 dagen door Nederland wandelen. Hetzelfde geldt voor nog meer delen van Nederland zoals de Waddeneilanden en de Achterhoek. 

De lunch
Dit kan je gratis gebruiken bij Zoet of Zout

Na het heerlijke ontbijt vertrok ik richting de Haringvlietdam, die ongeveer 3 kilometer lang is, de dam zelf is 1 kilometer lang en aan beide kanten is er nog 1 kilometer “aanloop”. Omdat de dagafstand vandaag relatief kort is, 22 a 23 kilometer, kan ik met 1 rustpauze volstaan. Aan het einde van de Haringvlietdam zit een horecagelegenheid op ongeveer 9 kilometer vanaf mijn start, zodat ik daar de rust neem. Normaal gesproken probeer ik het laatste stuk van de dag wat korter te houden maar omdat de dagafstand dus wat korter is hoeft dat vandaag niet perse. Eenmaal bij “Zoet of Zout” aangekomen bestel ik een broodje gezond. Het valt mij op dat je hier ook gratis zonnebrandcrème kan gebruiken, dat zie je niet zo vaak. 

Na de iets te lange rust loop ik verder maar word ik geconfronteerd met een wegopbreking die ik helaas niet kan negeren, de brug is weg! Maar gelukkig is er een omleiding. Die gaat over de naastgelegen sluis. Maar die is niet breed kan ik je zeggen. Ze hebben er een provisorisch pad overheen gemaakt, maar het is afdoende, alhoewel fietsers er soms met moeite door kunnen. Daarna gaat het in 2 rechte wegen met een bocht erin naar Goedereede. Een klein dorp met een joekel van een kerktoren. Nadat ik op mijn logeeradres was aangekomen kreeg ik te horen dat die toren te danken is aan de enige paus die Nederland rijk is geweest, paus Adrianus VI. Hij was paus van 1522 tot 1523. Daarvoor was hij namelijk pastoor van deze kerk van 1492 tot 1507.

Eenpersoonsbushokje??
Deze laat ik maar even voor wat het is!
Centrum van Goedereede

Na Goedereede is het eigenlijk maar een kilometer of 3 naar Ouddorp, echter, bij het plannen van de route had ik in gedachten om het Nederlands Kustpad te volgen en die gaat met een grote bocht om Ouddorp heen zodat mijn route dan ruim 7 kilometer is. En toch kies ik voor de langere route, gewoon omdat het kan. En het kan mij niets schelen dat het eerst vol tegen de wind in gaat, de zon schijnt namelijk lekker en ik moet nog even dat gescheld en uitlachen van de afgelopen dagen van mij afschudden. Dus een lekker muziekje op, het wandeltempo wat omhoog en gaan met die banaan. 

Omweg om Ouddorp heen langs een waterwingebied
..en dan door zand??
..maar ook een mooi klein natuurgebied

Aangekomen bij mijn logeeradres ga ik mij eerst even opfrissen, dan wat boodschappen doen, want ik ‘kook’ weer even zelf om binnen het budget te blijven en ga daarna lekker een rosé drinken en na kletsen met mijn gastvrouw en heer van deze dag. 

Molen in Ouddorp
Mijn maaltijd vanavond.

Morgen ga ik het eiland Goeree-Overflakkee alweer verlaten om naar Schouwen-Duiveland te gaan en dan ben ik dus in de provincie Zeeland en eindig ik in Burgh-Haamstede. Tot morgen maar weer.

Klik HIER om alle foto’s te bekijken.

5 reacties

 1. Ik voel met jou mee, fietsers zijn niet altijd sociaal, wij wandelaars worden raar aangekeken, ook omdat wij links aan de weg lopen….
  Mooie beelden alweer!

 2. Wielrenners denken dat de hele weg van hun is. Ook weleens meegemaakt toen ik aan het wandelen was in Limburg. Je wordt dan bijna voor de sokken gereden en je moet dan haast opzij springen wil je niet in hun wielen belanden. Ze hebben meestal geen bel en geven dan van die grote schreeuwen waar je ook al zo van schrikt. Dat was even voor jou n wat mindere leuke ervaring. Ze moesten zich schamen en meer respect hebben voor iemand die loopt voor het goede doel. Fijne nachtrust toegewenst zodat je morgen weer fris verder kunt.

 3. Dit keer de wielrenners, maar soms zijn het ook de wandelaars die tekeer gaan. Uitschelden en uitlach n is natuurlijk helemaal verkeerd. De jongelui van school mogen zo wie zo wel een draai om de oren hebben. Respect en in je waarde laten. Hopelijk gaat dit niet vaker gebeuren. Op naar Zeeland.

 4. Geen leuke ervaring. Wat is er toch in ons mensen gevaren dat we zo op elkaar reageren? Gelukkig staan daar vele andere mooie ervaringen tegenover. Het is leuk je te volgen. Zet ‘m op!

 5. Snap dat schelden en uitlachen niet hoor. Ik dacht dat wij Nederlanders zo een verdraagzaam volkje waren.
  Respect voor jou hoor. Leuk om te lezen over je voetreis! Knap.
  Doe je ook Sint Philipsland en Tholen aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *