Nederland in 80 dagen

Dag 39, 3 juni 2023, Den Haag – Hoek van Holland, 32 km

Vandaag loop ik weer eens samen met bekenden, Rob en Suus, die ik ken van de 4-daagse in Nijmegen. Omdat mijn overnachtingsadres direct tegenover het NS Centraal station zit, heb ik met hen op die plek afgesproken. Vanaf daar gaat het direct de stad in en lopen we langs een paar bekende gebouwen. Als 1e de hofvijver met de achterkant van het binnenhof en het torentje. Uiteraard ook het Mauritshuis. Overigens, in de hofvijver wordt vandaag een roeiwedstrijd gehouden. Ik vraag mij wel af hoeveel slagen ze hier kunnen doen, hij is namelijk niet erg lang, amper 300 a 400 meter denk ik.

Het Mauritshuis
Het Binnenhof

Na het Mauritshuis lopen we het binnenhof op. Halverwege kunnen we helaas niet verder vanwege een verbouwing dus moeten we weer terug naar de hofvijver en vanaf daar weer verder. Het volgende gebouw is paleis Noordeinde, bij iedereen wel bekend denk ik. Vanaf het Noordeinde lopen we rechtdoor en gaan de Zeestraat in. Op het moment dat we langs een hotel lopen herinner ik mij dat mijn oude werkgever hier tegenover gevestigd was. Bij de voordeur naar binnen glurend zie ik aan de muur nog een ingemetselde tegel van de Onderlinge ‘s-Gravenhage hangen maar een scherpe foto kan ik er helaas niet van maken.   

Paleis Noordeinde
Het Vredespaleis

Via het Vredespaleis lopen we langs het Geuzenkwartier naar Duindorp, je weet wel van dat jaarlijkse grote vreugdevuur op oudejaarsavond. Vanaf daar lopen we na een kilometer of 8 gelopen te hebben, de duinen in. Die duinen zien er hier overigens totaal anders uit dan toen ik bij Noordwijk en Katwijk liep. Bij Noordwijk en Katwijk is er veel meer zand en hier zijn ze veel groener. Zo zie je maar weer hoe gevarieerd het landschap op een kleine afstand is. Tijdens het opnemen van de dagelijkse video die ik in de ochtend plaats deel ik direct aan twee dames een kaartje uit. Helaas moet ik daarvoor een beetje over een hekje heen hangen en daaronder zit een schrikdraad. Je raadt het al, het gaat fout. Met mijn linkerknie raak ik de draad aan. Het was gelukkig maar een klein schokje, maar toch. Gelukkig niet mijn geopereerde knie, of zou dat misschien juist een oplossing zijn? We zullen het nooit weten, ik ga hier niet nog eens proberen.

Als er een groep hardlopers aan komt lopen valt mij iets op maar ik weet niet direct wat. Als ze voorbij zijn zie ik het pas. Het zijn blinden of slechtzienden die met een buddy lopen. Ik vind dat zo knap! Ook bij de 4-daagse van Nijmegen lopen er blinden/slechtzienden met een buddy. Maar deze lopen nog eens 2 maal zo hard!

Aangekomen bij Kijkduin gaan wij onze 1e rust houden. Omdat hier ook een supermarkt zit kan ik gelijk wat kleine boodschappen halen zoals wat energierepen. Het blijft iedere dag weer een gepuzzel maar ik vind het leuk om te doen en geniet er met volle teugen van. Vanavond kan ik bijvoorbeeld niet bij mijn logeeradres eten en moet dus nog op zoek naar een restaurant of iets dergelijks. Morgen overnacht ik in een hotel maar eet ik bij vrienden en kan daar ook een klein wasje doen. Zo gaat dat elke dag en het gaat nog steeds prima!

Lekker appelgebakje tijdens de rust.
Verstoppertje spelen.
Hier is de afstand naar Hoek van Holland nog 11 km
Maar 20 meter verder, ja echt, 20 meter verder, staat er 13 kilometer. Even iemand langssturen denk ik.

Omdat ik na Kijkduin besluit om rechtdoor te lopen richting Ter Heijde en niet een lus om Madestein heen, creëer ik voor mijzelf de ruimte om vandaag aan het eind, bij Hoek van Holland alvast een extra stuk naar de hoek van Hoek van Holland te lopen. Uiteindelijk zal de dag van vandaag dan toch meer zijn dan oorspronkelijk op papier staat 32 i.p.v. 28, maar daardoor hoef ik morgen een stuk minder te lopen en kan ik wat meer tijd bij mijn vrienden doorbrengen en wellicht nog meekijken bij de Formule 1 race. 

Kat met helemaal rechts in beeld het jonge konijntje

In een weiland naast ons wandelpad zien wij een raar tafereel. Er zitten veel konijnen, heel veel. Maar ook een kat. En die heeft het op een jong konijntje voorzien. Ze doen nu een wedstrijdje wie het langst stil kan blijven zitten en wachten tot de ander beweegt. Voor ons duurt dat te lang maar ik maak er wel even een foto van. Zelfs onze aanwezigheid stoort geen van beiden. Als we er 23 kilometer op hebben zitten gaan we onze 2e rust houden. En dat is voor Rob een Suus bij een voor hen bekend restaurant bij een huisjespark. Echter is er in de jaren veel veranderd en vergroot zodat ze het eerst niet direct herkennen. De uitsmijter met heerlijk dik bruinbrood smaakt mij voortreffelijk en krijg ik van Suus en Rob gedoneerd! 

We lopen na deze pauze door naar de hoek van Hoek van Holland en maken daar even een foto. Ook hier is er in de loop der tijd veel bijgebouwd en herkennen Suus en Rob, die hier wel eens geweest zijn, het niet meer terug. We lopen nu de kortste route terug richting mijn logeeradres en Rob neemt contact op met zijn dochter zodat die op weg kan gaan om hun weer op te pikken. Voordat onze wegen weer uit elkaar gaan geef ik nog even mijn souvenir van gisteren, het boek wat ik gekregen heb, aan Suus en Rob mee. Dit scheelt weer onnodig gewicht in mijn rugzak. 

Morgen gaat de route richting Maassluis een stuk van 21 kilometer maar wie weet wat er onderweg gebeurt zodat het korter of langer wordt. Dat zien jullie morgen weer, als ik dus aan het einde van de dag op de helft van mijn totale route zit.

Klik HIER om alle foto’s te bekijken

2 reacties

  1. Weer een mooii verslag Andre, en leuke foto’s van je tocht. Succes morgen op de helft van je doel.👍💪💪

  2. Morgen op de helft en wat leuk weer te lezen. Veel plezier bij je vriend n en met de f1. Dat gaat je op tijd lukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *