Nederland in 80 dagen

Dag 37, 1 juni 2023, Haarlem-Noordwijk(erhout)

Na een zeer gezellige thuisdag op de jaarmarkt in Scherpenzeel, ben ik vandaag weer heel vroeg vertrokken naar Haarlem waar ik dinsdag ben geëindigd. Dus vanmorgen vroeg opgestaan en de bus van 7.02u genomen om daarna in Amersfoort de trein naar Haarlem te nemen (via Amsterdam). Daar aangekomen een paar kilometer door de binnenstad gewandeld. Maar na 1 kilometer komt de geur van vers brood en lekkernijen mij tegemoet en besluit ik daar maar aan toe te geven en een lekkere ham/kaascroissant te kopen. 

Veel lekkere (warme) broodjes.

Daarna verder wandelend door de oude binnenstad, langs het Frans Halsmuseum, kom ik uiteindelijk op het Houtplein uit. Daar is het provinciehuis gevestigd. Maar er is ook een locatie iets verderop op de Dreef. En door de wegopbrekingen raak ik de kluts even kwijt. Ik loop weer een paar honderd meter terug en verbaas mij erover dat ik die joekel van een vlag heb kunnen missen. Maar goed, provinciehuis gevonden en meld mij bij de balie. In eerste instantie is het nog onbekend dat ik kom maar eenmaal begeleid door de beveiliging naar de postkamer is er bij iemand een moment van herkenning, “O ja, u komt voor een stempel”? Nadat deze is gezet kan ik weer verder met de route. 

Frans Hals museum
Provinciehuis MET een joekel van een grote vlag. En toch nog er voorbij lopen!

In Haarlem heb ik eigenlijk al veel gesprekjes met passanten gehad en heb dus al veel kaartjes uitgedeeld. In de binnenstad viel mijn oog al op een soort van winkelkat, maar nu zie ik bij een woonhuis wel een heel leuke aankleding van een lange vensterbank, de hele Barbapapafamilie. Via Aerdenhout loop ik door het bos van Buytenplaats Leyduin naar Vogelenzang waar ik mijn pauze ga houden. Omdat ik mij heb vergist in de tijd, ik had 1 uurtje later kunnen vertrekken omdat ik pas rond 16.00u bij mijn gastadres kan aankomen, neem ik en lekkere lange pauze en doe daar direct nog wat andere zaken in de administratie omdat ik daar normaliter weinig tijd voor heb. 

Een echte kat in de etalage. En dat glas links is nodig steeds heel!
De hele Barbapapafamilie in de vensterbank

Na een rust van ruim 1 uur vervolg ik mijn route en zie ik in de verte steeds een kerktoren. Het schijnt de kerk van De Zilk te zijn. Ik loop dan op de Noorder Leidsevaart en dat is de weg die langs de Trekvaart van Haarlem naar Leiden loopt. Uiteraard wordt het allang niet meer gebruikt voor de trekvaart maar je kan goed zien hoe de structuur vroeger geweest moest zijn met de weg er pal naast. Eenmaal in de Zilk aangekomen kan ik de aantrekkingskracht van de kerk niet weerstaan en zeker niet als de deur open staat. Ik doe mijn pet en rugzak af en loop naar binnen. Wat een serene rust! Er is niemand en ik geniet even van de rust en de binnenkant van deze kerk en loop na 5 minuten weer naar buiten. 

Als je zo lang aan het wandelen bent heb je tijd zat en kijk je veel om je heen. Ik zie soms veel meer dan ik jullie kan vertellen maar deze wil ik jullie toch niet onthouden. Het zijn twee bootjes die in de trekvaart liggen en wel heel aparte namen hebben gekregen. Soms probeer ik te bedenken wat er achter die namen zit. Bij deze, en dan vooral die van Dag-Vaarder, kan je alle kanten mee op.

Omdat ik nog wat tijd over heb, anders ben ik te vroeg bij mijn adres, ga ik nog even pauzeren bij een horecagelegenheid, Como & Co, en neem een heerlijk koud alcoholvrij biertje met een snack erbij. Na 20 minuten is het tijd om het laatste stukje van 2,5 kilometer naar mijn logeeradres bij Milou af te gaan leggen. Ze heeft ook aangegeven dat ze inmiddels thuis is gearriveerd en ik kom daar na een kleine 30 minuten aan. En ja het is in Noordwijkerhout, 2 kilometer voor Noordwijk, mocht je je afvragen waarom dat anders is als op de dagindelingen staat vermeld. Ook hier weer een heerlijke maaltijd samen opgegeten en omdat ik morgen bijtijds kan opstaan, Milou moet vroeg naar haar werk, heb ik een lange dag om naar Den Haag te komen, een afstand van 30 kilometer. Vlak voordat ik bij mijn logeeradres zal aankomen bezoek ik dan het Proviniciehuis van Zuid-Holland. Maar dat is dus voor morgen. Tot morgen maar weer.

Even een lekker fris biertje en een snack erbij.

Klik HIER om alle foto’s te bekijken

7 reacties

 1. Heerlijk om al je verhalen en belevenissen te volgen. Succes met de aankomende 30 km weer en ik vindt je een topper!

  Groetjes Irene

 2. Je verslagen lees ik met veel plezier. Je maakt er een leuk verhaal van.
  Morgen ben je alweer in de volgende provincie. Stap lekker door en geniet.
  Veel succes nog.

 3. I save the reading of your travels for my evenings here in Canada. Since I did 3/4 of the Ronde van Nederland bike path a year ago, I am familiar with many of the places. However, your photographic eye far exceeds the photos I took. Thank you for your photos and stories.

 4. Weer een lekkere dag geweest volgens mij en prachtig wandelweer,Top 👍
  En morgen naar Den Haag, welkom in Zuid-Holland

  🚶🏻👣👣😁

 5. Jouw bezoek aan het thuisfront heeft ook n leuk geldbedrag opgeleverd. Het streefbedrag is zeker haalbaar en je komt daar ook vast n eind overheen. Het blijft leuk en afwisselend om jou te volgen. Succes verder hoor en chapeau voor je positieve doorzettingsvermogen. Zet hem op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *