Nederland in 80 dagen

Dag 33, 28 mei 2023, Sint Maarten – Bergen aan Zee, 23 km

Na weer een heerlijk verblijf bij mensen thuis, Anja en Gerrit, met lekkere eigengemaakte jammetjes en sapjes, kon ik vanmorgen om 8.30u beginnen aan de etappe richting de zee. Ik ben in principe niet zo’n fan van wandelen over het strand en zeker niet door het mulle zand. Daarom had ik voor vandaag in principe maar 1 kilometer over het strand gepland en de rest door de duinen als ik daar eenmaal was. Maar soms lopen zaken anders.

Maar eerst moest ik dus nog richting de duinen en het strand wandelen, een afstand van ongeveer 15 kilometer. Dat ging prima via rustige weggetjes, een klein stukje goed gemaaid weiland (want het dijkje was weer hoog gras) en via fietspaden. Onderweg was genoeg te zien maar eerst werd ik getrakteerd op een drukte van jewelste. Op een circuit was namelijk een race gepland. Ik liep langs dat circuit en heb nog even met een aantal deelnemers en stewards gesproken, want mijn vlaggetjes trok ook hun aandacht. 

Ruïne Huis van Nuwendoorn

Zelfs een ruïne, het Huis van Nuwendoorn, kwam ik op mijn pad tegen. Het was eind 13e eeuw een dwangburcht van Floris V. Zo kronkelt de weg door het landschap verder en besluit ik om rond de 11 km, nog net iets voor de plaats Schoorl, te pauzeren. Ik ontdek bij het uittrekken van mijn sokken dat ik voor het eerst sinds 4 weken weer een heel kleine beginnende blaar heb. Waarschijnlijk heeft er wat in mijn sok gezeten want hij zit op een vreemde plek, voor op mijn grote teen. Ook beginnende blaartjes, hoe klein ook, behandel ik direct, zodat deze niet veel groter worden en snel kunnen genezen. 

Op de achtergrond zijn de duinen al te zien
Centrum van Schoorl

Eenmaal weer op pad kom ik snel in het centrum van Schoorl. Het is daar een drukte van jewelste en word ik geconfronteerd met een hoop buitenlanders, vooral Duitsers. Tja, het is Pinksteren EN mooi weer, dus dat zal straks in Bergen aan Zee niet anders zijn. Maar eerst loop ik door de Schoorlse duinen via het fietspad richting zee. Ik kies nu bewust voor het fietspad om 2 redenen. Ik kom waarschijnlijk meer mensen tegen op het fietspad en de wandelpaden kunnen hier best wel eens door mul zand gaan. En dat laatste heb ik zeker nu geen zin in. Lopend op dat fietspad word ik alweer door mensen aangesproken die zelf lekker op een bankje zitten uit te rusten. 

Niet gezien op mijn pad

Doordat de zon nu behoorlijk ongestoord kan schijnen loop ik al bijna vanaf het begin met mijn zonnehoed op. Bruin worden willen we allemaal maar als je de hele dag in de buitenlucht loopt is goede bescherming en must. Het begin van de Schoorlse duinen lopen echter nog door wat bos en dat geeft een goede beschutting. Aangekomen bij restaurant de Berenkuil maak ik dankbaar gebruik van het toilet en doneer ik wat geld omdat ik geen consumptie bestel. Daarna houdt het bos snel op en zijn er mooie vergezichten. Maar uiteindelijk, na 18 kilometer bereik ik de zee!! 

Op de planning staat een wandeling van iets meer dan 1 kilometer over het strand. En omdat het ongeveer 2 uur geleden vloed is geweest kan je nu goed op het verharde deel wandelen. Als ik bij het punt aankom dat ik het strand weer zou moeten verlaten en de duinen in moet wandelen neem ik het besluit om toch maar op het strand langs de waterlijn te wandelen. Er staat hier een heel licht briesje en het loopt eigenlijk wel lekker. Ik houd mijn schoenen wel aan om niet per ongeluk in iets scherps te stappen en zo een groot probleem te creëren. Uiteindelijk kom ik na 4 kilometer op het strand te hebben gewandeld bij de afslag waar ik het strand weer moet verlaten om richting mijn hotel te wandelen. 

Maar voordat ik doorloop neem ik nog even een tosti bij een strandpaviljoen. Aangekomen bij hotel Meyer, neem ik op het terras eerst even een lekker glas bitter lemon en geniet van het zonnetje. Bij het inchecken reserveer ik maar gelijk een tafel voor vanavond zodat ik niet tussen al die vakantiegangers een plek hoef te zoeken hier ergens bij een restaurant. Morgen gaat mijn tocht verder via Egmond aan Zee en Castricum aan Zee naar Wijk aan Zee. Een afstand van 28 km. Maar ik wijk iets af van mijn route door eerst wat over het strand te gaan wandelen naar Egmond aan Zee en dan wat meer fietspaden te nemen. Dus mocht je mij willen opzoeken zou ik wel even contact met mij opnemen of de livetrack volgen om te zien waar ik ben. Tot morgen maar weer!

Klik HIER om alle foto’s te zien

8 reacties

  1. Prachtig verslag, en die foto van het strand met het zand op de voorgrond…..🥰 geweldig.
    Je had de wind in de rug want je liep naar het zuiden. Vandaag noorden wind, vandaar dat het lekker liep denk ik. Fijne avond!

  2. Leuk. Je komt steeds meer mijn kant op. Beverwijk. Je loopt vanaf wijk aan zee voorbij langs mijn werk. Helaas zie ik de weg niet dus kan je niet voorbij zien lopen.

  3. Leuk om te lezen. Volgende week zondag lopen mijn wandelvriendin en ik met je mee van HvH naar Maassluis (als dat nog steeds doorgaat 😉)

  4. Andre. Mooi verslag weer met herkenbare plaatsen uit mijn jeugd Hoop dat jou contacten ook donaties opleveren
    Groet uit Lelystad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *