Nederland in 80 dagen

Dag 25, 20 mei 2023, Vierhuizen-Dokkum, 32 km

Energie!!!

Dat is het kernwoord van vandaag. Energiemanagement is misschien nog wel een betere omschrijving. Veel zon en heel veel wind, dat waren de elementen die ik vandaag moest trotseren. De vele zon en wind zijn goed voor de energieopbrengst maar het kost mij juist veel energie en daar moest ik goed mee omgaan. Maar gelukkig had ik me er goed op voorbereid en was mijn tas goed gevuld met voedsel voor onderweg. Omdat de originele route vandaag wat lang was, namelijk 40 kilometer, heb ik die wat ingekort zodat deze uiteindelijk rond de 32 a 33 kilometer of worden. En met de te verwachten wind is dat geen overbodige luxe.

Direct als ik het dorpje Vierhuizen uit ben gelopen ervaar ik weer de weidsheid van het landschap. De wind krijgt ook direct weer vrijspel en ik besluit toch maar even mijn dunne windjack aan te trekken. Direct nadat ik klaar ben word ik gebeld door RTV Noord, het is bijna 8.20u, en dat was het tijdstip dat ze mij zouden bellen om mijn verhaal van de 80 dagen wandelen voor het goede doel door Nederland toe te lichten. Ik denk dat het een minuut of 5 heeft geduurd en ben benieuwd of het wat op gaat leveren.

Ik loop vandaag eigenlijk met een grote bocht naar Dokkum, namelijk om het Lauwersmeer heen. Het Lauwersmeer staat bekend om zijn vele verschillende roofvogels zoals de zeearend, blauwe kiekendief, bruine kiekendief en de toren- en slechtvalk. Als ik ruim een half uur gelopen heb zie ik een man met een camera met gigantisch grote telelens lopen. Dus ik kijk dan ook maar even naar links het veld in en zie inderdaad een roofvogel. Ik doe een poging met mijn mini camera en krijg de vogel warempel op de foto. Volgens de man is het de bruine kiekendief.

Des te dichter ik bij het waddengebied kom des harder het gaat waaien. En ik kan je verzekeren dat een windkracht 5 (schuin) in de rug leuk klinkt voor op de fiets, maar als wandelaar heb ik moeite om mij normaal rechtdoor te kunnen verplaatsen. Ik word alle kanten op geslingerd en moet veel kracht en dus energie gebruiken om normaal op het fietspad te blijven. En tot overmaat van ramp is er vandaag ook een fietstour, rondje om het Lauwersmeer, en natuurlijk exact op hetzelfde fietspad waarvan ik ook gebruik moet maken. Maar goed, ik heb het er maar mee te doen, want ik heb geen andere optie.

Wel handig deze verdeling, zouden ze overal moeten doen!
Ik ben in Friesland!
Slecht- of torenvalk

Als ik op het smalle deel van de dijk loop kan ik al in de verte zien dat er een heleboel kitesurfers op de Waddenzee bezig zijn. Ik zie hun grote kites al boven de dijk uitkomen. Als ik daar aangekomen ben loop ik de dijk even op en maak een paar leuke foto’s. Maar ik ga snel weer naar beneden en loop dan weer graag iets in de luwte van de dijk. Daar komen de wielrenners nog steeds langs die aan de fietstocht meedoen, maar dan stopt er eentje voor mijn neus. Ik ben haar naam vergeten maar een paar dagen geleden in Groningen kwam ik haar ook tegen. Haar gezicht herken ik onder de helm en uiteraard herkende ze mij aan mijn uitdossing .

Maar helaas komt er uiteindelijk ook een eind aan de luwte van de dijk en ga ik mijn pad richting Dokkum volgen. Ik moet dan nog ongeveer de helft van mijn route, nog zo’n 16 kilometer afleggen. De wind komt nog steeds van achteren en daarom is het tempo van 5,4 a 5,5 km/u prima. Een toilet is hier in de vrije ruimte niet snel te vinden en een kleine boodschap zal dus bij een boom of iets dergelijks moeten gebeuren, maar deze plek (zie hieronder) sla ik maar even over!

Leuk schuurtje, maar let op het bord helemaal links!(zie hieronder)

Eigenlijk zijn de laatste 10 kilometer zeer open maar daardoor ook wel weer mooi. De zonnehoed heb ik al vanaf 10.00u op en zet ik niet af. Door de wind voelt het koeler aan maar schijn bedriegt, de zon heeft een hoge sterkte en ik zou dan behoorlijk verbranden bovenop mijn bolletje. In Dokkum aangekomen moet ik even zoeken, daardoor sta ik even stil op een bruggetje en komt er een mevrouw naast mij staan en zegt, “Was u vanmorgen bij RTV Noord op de radio”? (met een Fries accent) Mijn antwoord is uiteraard, ja. Ik geef haar een kaartje zodat ze mijn gegevens heeft. Maar ze geeft aan dat ze zichzelf ook vaak inzet voor goede doelen en spullen verkoopt. En ze gaat nu wat spullen verkopen en de opbrengst is dan voor Spieren voor Spieren, wat leuk!

Mooie muurschilderingen.

Na aankomst bij mijn logeeradres ga ik mij even opfrissen en dan de stad in om wat te gaan eten, omdat het centrum druk is zoek ik iets net buiten het centrum en kom bij een Aziatisch restaurant, HIP Asian Food & Moore uit, welke in een boot is gevestigd. Ze zijn sinds juni 2022 geopend en dit restaurant verdient het dat ze lekker vol zitten. Omdat het nu nog een nieuw concept is voor Dokkum moet men er nog aan wennen denk ik maar dat zal zeker veranderen! Maar wat een goede keus heb ik gemaakt. Een zeer gastvrije ontvangst en na wat uitleg laat ik mij verrassen met een keuze door de chef. Ook voor het nagerecht kies ik voor een proeverij van verschillende nagerechten.

De verrassing van de Chef
Een heerlijke proeverij voor het dessert
De geweldige locatie van dit te gekke restaurant met heerlijk verrassende gerechten.
Dokkum

Morgen gaat de route naar Gytsjerk, en hier zal ik ook weer een kindambassadeur van de stichting Spieren voor Spieren ontmoeten. Tot morgen!

Klik HIER om alle foto’s te bekijken

4 reacties

 1. Wat een geweldige foto reportage, zo knap dat je hier de tijd voor neemt. En je dinner was inderdaad super goed gekozen. Slaap lekker en succes weer morgen

 2. Toeval bestaat niet zeggen ze toch? Na onze ontmoeting op donderdag liepen/fietsten we elkaar zaterdag weer tegen het lijf bij het wad. Wat een wind hè. Gelukkig had jij de wind in de rug. Succes met de rest van je tocht André! Groeten van Désirée (en zus Annette)

 3. Hoi Andre,

  Oh heerlijk “dorp” is Dokkum. Wij gaan daar graag even naar toe voordat we naar Ameland gaan.
  En in Friesland waait het idd altijd.
  Mooi om je te volgen!
  Succes🍀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *