Nederland in 80 dagen

Dag 24, 19 mei 2023, Winsum-Vierhuizen, 26 km

Vanmorgen aan de ontbijttafel blijkt dat er nog een stel is komen logeren bij Bouwina en Henk, het zijn Lianne en Thijs en ze komen uit Veenendaal. En dat ligt 10 kilometer van mijn woonplaats vandaan, wat grappig om dan zo ver van huis, mensen tegen te komen die zo dichtbij wonen. Ze lopen voor het eerst het Pieterpad en gaan vandaag aan dag 2 beginnen. Als ik afscheid neem van Bouwina en Henk, geeft Bouwina aan dat ze RTV Noord heeft ingelicht over mijn wandelactie en dat ze misschien vandaag nog wel contact met mij op zouden nemen. En dat zou natuurlijk wel leuk zijn om op die manier wat aandacht aan mijn actie te kunnen geven.  

Ik mag bij het verlaten van de woning van Bouwina en Henk nog even plaatsnemen op een wel heel aparte “troon”. Vrij snel bij het verlaten van Winsum loop ik al weer tussen de weilanden langs een klein watertje. Omdat ik vandaag nog maar een kilometer of 6 het Pieterpad zal volgen en daarna mijn eigen route weer loop, verwacht ik dat ik vandaag een stuk minder ontmoetingen zal hebben. Maar op de eerste 4 kilometer heb ik toch alweer 2 kaartjes uitgedeeld  en dan nog 1 aan Lianne en Thijs bij het ontbijt. 

Als ik een uurtje gelopen heb, kom ik bij een bord wat zegt dat ik er eigenlijk niet door zou kunnen. Maar het fietspad, wat er heel nieuw uit ziet en onder een weg doorloopt, is volgens mij net klaar en de borden zijn gewoon nog niet eerder weggehaald. Ik waag het erop en aan de andere kant wordt mijn vermoeden bevestigd. De werklui zijn gewoon eerder klaar en het bord had al weggehaald kunnen worden. Dat scheelt weer rare fratsen uithalen om de provinciale weg over te kunnen steken.

Paarse Morgenster
Siegrid van het Adventurepark
Roodborsttappuit

Ik had vandaag het plan om 1 pauze te houden na een kilometer of 12 tot 15. Tenminste als het lekker vlot gaat en ik geen tegenslagen onderweg krijg. Maar de eerste 2 uurtjes wandelen gaan prima. Na ruim 10 kilometer loop ik langs een boerderij die eruitziet of die niet meer als dusdanig wordt gebruikt en buiten staat een bord met Adventurepark Waddenfun. Maar buiten zie ik alleen een tokkelbaan, en voor de rest niets. Dan komt er opeens een auto achter mij aan op het smalle pad en die stopt vlak achter mij. Er stapt een vrouw uit en die wil mij graag van achteren, met mijn vlaggen en knuffel fotograferen. Maar uiteraard loop ik even naar haar toe en zeg dat we ook wel samen op de foto kunnen. Het is de eigenaresse van het eerder genoemde park en in de oude grote schuur is het grootste indoor klimpark van Nederland gemaakt. Lijkt mij wel leuk maar is voor mij een beetje ver weg voor bijvoorbeeld een bedrijfsuitje. Maar ik heb het op internet bekeken en de recensies zijn goed en het ziet er mooi uit.

Mijn pauzeplek, ik kan het slechter treffen

Als ik vlak bij Leens ben aanbeland gaat de route over een mooi aangelegd stuk park met oude gebouwen die mooi zijn hersteld. Ik zoek een plekje op een bankje uit en geniet even van de rustige omgeving. Na ruim 3 kwartier vind ik het dan maar weer tijd om aan de laatste 11 kilometer te gaan beginnen. Het is dan iets voor 13.00u. Dat zou betekenen dat ik rond 15.00u aan zou komen bij de B&B. Wel een beetje vroeg, 16.00u is gebruikelijk, maar langer blijven pauzeren heeft ook weinig zin. Omdat ik in de schaduw zit en het hier best stevig waait, koel ik anders teveel af en word ik wat stijfjes. 

Veel van dit soort bruggetjes vandaag

De route die ik hier aan het lopen ben is het Nederlands Kustpad. Dat zal ik morgen tot vlak na het Lauwersmeer nog volgen en ga dan weer een andere route kiezen. Na de rustdag in Harlingen zal ik vanaf Noord-Holland ook weer een groot gedeelte dat Nederland Kustpad gaan volgen tot vlak voor Middelburg in Zeeland. Als ik bijna bij mijn B&B ben aangekomen kom ik nog langs een weiland met heel veel paarden die door mijn wapperende vlaggetjes het op een holletje zetten, wel een mooi gezicht zo’n grote groep rennende paarden. 

Als ik dan uiteindelijk bij de B&B ben aangekomen ben ik dus eigenlijk wat te vroeg. Ik bel wel even het nummer maar krijg nog geen gehoor. Dat is geen probleem want ik kan lekker in het zonnetje op een terras zitten en alvast wat beginnen met de foto’s uit te zoeken. Het is namelijk elke keer toch weer een uur of 2 1/2 werk om alles weer te krijgen zoals ik dat graag wil hebben. Dan gaat mijn telefoon. Ik denk nog dat het de gastvrouw is van de B&B maar dat kan niet omdat die tegelijkertijd komt aanlopen. Maar het is de redactie van RTV Noord. En ze vragen of ik morgenochtend om 8.20u in de radiouitzending wil komen omdat ze even aandacht willen besteden aan mijn wandelactie door het mooie Groningen. Uiteraard wil ik dat! En de reden dat zij mij nu bellen komt dus doordat Bouwina een bericht heeft gestuurd naar de redactie van RTV Noord. Kijk, dat zijn nou nog eens acties uit het hart van een zeer goed mens, bedankt Bouwina! Je gaat mij zeker nog een keer terugzien.

Na dit gesprek en de afspraak dat er morgen dus om 8.20u contact met mij opgenomen zal worden en even later in de uitzending ben, ga ik met Irene mee naar binnen en drink eerst even een lekker glas fris. Dan laat ze mij de B&B zien en ga ik mij lekker opfrissen. Omdat er hier geen eetgelegenheden zijn, kan ik een fiets lenen en 4 kilometer naar Zoutkamp fietsen om daar bij de SPAR een lekkere opwarmmaaltijd te halen. Nog een lekkere salade erbij en een toetje en voor nog geen 10 euro heb ik weer genoeg energie aanvulling. Het drinken krijg ik van de B&B aangeboden.

Mijn culinair hoogstandje van vandaag voor 10 euro.

Morgen ben ik dus live op de radio bij RTV Noord iets na 8.20 u. Daarna zal ik om het Lauwersmeer gaan lopen en een aangepaste wat kortere route naar Dokkum gaan wandelen en ben ik dus in Friesland aanbeland. Tot morgen allemaal.

Klik HIER voor alle foto’s

5 reacties

 1. Heej Andre, mijn plan was om jou nog te treffen tijdens mijn wandeling.
  Ik wou een knopenrondje lopen rondom Ulrum.
  Op jouw track kon ik zien waar je was.
  Ben naar de kruising van Niekerk gelopen bij t Witte kerkje..maar toen ik weer op jouw track keek was je hier al voorbij.
  Erg jammerrr…want ik moest je ook nog de groetjes doen van Tonny!
  Ik wens je heel veel succes en plezier met je verdere wandeling!
  Petje af hoor wat je presteert!!
  Groetjes Antje

 2. Heej Andre.
  Mijn plan was om je vandaag te treffen tijdens je wandeling.
  Ik had een knopenrondje in Ulrum uitgezocht.
  Maar toen ik op je track keek en ik naar de kruising van Niekerk ben gelopen kwam ik daar helaas te laat aan!
  Je was al voorbij!
  Ik wens je nog heel veel succes en plezier met je tocht.
  Petje af wat je presteert!
  Groetjes Antje

 3. Erg leuk om te lezen André. En wat een prachtige foto’s. Morgenvroeg ga ik luisteren. Adventurepark Waddenfun heeft natuurlijk gedoneerd. Weltrusten André succes morgenvroeg en een mooie tocht.
  Groeten Siegrid

 4. Hoi Andre, wat knap en goed van je dat het zo goed gaat. Ik bewonder je. Ik weet nu wat spieren voor en met je doen. Die van mij komen weer een beetje op gang. Heel veel succes
  Ik vind je fotos prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *