Nederland in 80 dagen

Dag 22, 17 mei 2023, Zuidlaren-Groningen, 24 km


Na een rustdag is het altijd weer lekker opstarten. De spieren zijn dan wat soepeler en dat wandelt uiteraard wat lekkerder. Als ik de B&B verlaat en Zuidlaren uit wandel, ga ik direct na 500 meter al de natuur in en loop langs de weilanden. Omdat het vanmorgen wat frisser is als de afgelopen dagen, heb ik vandaag maar weer een jasje aangetrokken. Ik heb daarin een keuze uit mijn wat dikkere en een heel dunne parachutestofachtig windjack. Ik kies voor de dunne omdat ik verwacht het door het wandelen al snel warm te krijgen. 

De B&B in Zuidlaren waar ik verbleef.
Meteen na Zuidlaren, de weilanden tussendoor.

Het is tijdens het wandelen soms zoeken naar mooie en leuke plaatjes onderweg maar vandaag word ik op mijn wenken bediend. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze mooie laan met wel heel veel grote vogelkastjes aan de bomen. Later zal ik die vogelkastjes nogmaals tegenkomen maar ik weet niet voor welke vogels ze zijn bedoeld. 

Onderweg bel ik even met kantoor, puur omdat ik vind dat ik iets van mij moet laten weten. Ze runnen het bedrijf prima zonder mij, dat is een fijne gedachte. Maar ik moet dan wel goed opletten of ik geen markering van het Pieterpad mis. En de markering is hier wat slechter dan toen ik vlak boven Holten de Pieterpadroute op ben gewandeld. Dat hebben tegemoetkomende wandelaars, waar ik een gesprek mee heb gehad, ook gezegd. En bij een splitsing ga ik even stil staan, want, hier is echt geen markering. Het is een trap van een trede of 25 naar beneden, en daar staat pas een markering. Dit is dus wel een puntje van aandacht voor de Pieterpad organisatie. 

De groep wandelaars uit Venlo.

Dan kom ik een wandelaar tegen die op zijn blote voeten wandelt met zijn hond, hij liever dan ik. Weer wat verder komen er 5 wandelaars de bocht om. Ze vragen naar mijn vlaggen. Ze komen uit Venlo en krijgen uiteraard een kaartje van mij en het verhaal wat daarbij hoort. Wellicht dat ik ze later in mijn wandeltocht nog ga tegenkomen, want Venlo wandel ik doorheen op zaterdag 1 juli. 

Linda met de op de achtergrond een bekende van Linda die ook mijn kaartje heeft meegenomen.

Als ik weer een kleine kilometer verder ben komt er een wandelaarster van achter mij voorbij lopen en we raken aan de praat. Later krijg ik nog een donatie en ik denk dat ze Linda heet. Terwijl we een stukje samen wandelen spreekt zij een voorbijgangster aan en zegt tegen haar wat ik aan het doen ben. Kijk dat is nog eens makkelijk, als anderen het woordje voor mij doen aan bekenden! Die mevrouw loopt op de achtergrond van de foto, ik sta er samen met Linda op.

Te koop, wat zou deze kosten? Of krijg je geld toe!

Als zij weer haar eigen weg is gegaan, zie ik op mijn horloge dat ik er al bijna 13 km op het zitten en dat het tijd wordt op een pauze te gaan houden. Op het moment dat ik mij dat aan het bedenken ben komt er een bankje op mijn pad en daar neem ik nu graag even bezit van. Omdat het net even na 12 uur is komen er veel wandelaars langs die hun wandeling tijdens de pauze hier houden. Het is aan de rand van Haren en een mooi rustig en open gebied. Zo ook Margriet met haar hond Louis. Ook met haar heb ik een leuk gesprek maar vergeet ik een foto te maken. Ik ben zelf soms zo onder de indruk van het enthousiasme van de mensen die stoppen en mij aanspreken dat ik dat dus vergeet. 

Ik loop verder en mijn wandelroute loopt nu langs een watertje als ik nog 5 kilometer te gaan heb als mijn telefoon gaat. Het is de contactpersoon van de Provincie Groningen die ik maandag heb gesproken. Het plan is enigszins gewijzigd. Of ik in plaats van 15.00u, 10 minuten eerder kan komen. Omdat de persoon die mij gaat verwelkomen om 15.00u een afspraak heeft. Ik geef aan dat ik niet kan gaan rennen maar ik wel ga proberen het tempo wat te verhogen en zo wat eerder te kunnen komen. Toevallig was mijn wandeltempo met het restant van de route, de laatste 5 kilometer exact 5.0 km/u. Dus als ik het tempo kan verhogen naar 6.0 km/u heb ik 10 minuten tijdswinst. Omdat mijn knie al de hele dag perfect werk levert, waag ik het erop en gooi er een schepje bovenop. Het lukt mij om in een lekkere cadans snel naar 6.0 km/u te komen zonder geforceerd te lopen. Mijn wandelmaatje tijdens de 4-daagse van Nijmegen, die nog direct na mijn 80 dagen wandeling zal plaatsvinden, Patricia, is dus gewaarschuwd, haha! Uiteraard heb ik nu even geen tijd om gesprekjes met voorbijgangers aan te gaan maar dat hoeft ook niet want mijn belangrijkste en leukste gesprek zal dus zo in het Provinciehuis plaatsvinden. 

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol, die een mooie stempel in mijn boekje zet.

Exact om 14.50u kom ik bij het provinciehuis aan en er staan diverse personen op mij te wachten. En de persoon die voor mij de stempel van de Provincie Groningen gaat zetten is IJzebrand Rijzebol, de kersverse gedeputeerde met de sportportefeuille Groningen, en het ontvangen van mij is zijn eerste klus!! Na een kort gesprek en het uitermate fijne onderhoud gaat IJzebrand naar zijn afspraak toe en kan ik samen met Desiree, die mij ontvangen heeft, nog even wat gaan drinken in de kantine.

Voor de ingang van het nieuwe gedeelte van het Provinciehuis.
Het oude gedeelte van het Provinciehuis.

Na deze zeer fijne ontvangst loop ik de laatste 500 meter naar mijn hotel. Daar leg ik mijn spullen neer, ga even lekker douchen en reserveer een tafel in Grand Café Groningen. Dat is een voormalig pand van de Steenkolen Handelsvereeniging of kortweg SHV. Het grootste Nederlandse familiebedrijf en bekende onderdelen zijn o.a. De Makro, Mammoet en Primagas. En de president commissaris is niemand minder dan mevrouw Annemiek Fentener van Vlissingen. Als je de Quote500 wel eens koopt, weet je wat ik bedoel. Op een van de eerste pagina’s kan je haar terugvinden.

Het voorgerecht.
Het hoofdgerecht, de saté.
Het nagerecht, dat zag er zo lekker uit dat ik er aan begonnen was voordat ik de foto maakte.

Maar uiteraard kom ik niet daarvoor en vind ik de menukaart een stuk belangrijker. Ik ga voor het 3-gangen proeverij menu met als hoofdgerecht de saté. Ik kan jullie vertellen dat voor de 32,50 euro die dit 3-gangen menu kost het werkelijk meer dan waard is. En na het gratis drankje en de donatie van het restaurant voor het goede doel, smaakt dit uiteraard nog beter. 

Morgen de etappe naar Winsum, het laatste stukje Pieterpad voor mij. Daarna zal ik naar links afbuigen om mijn route richting Friesland te gaan begeven. Eerst nog even naar Vierhuizen in de provincie Groningen en dan het Lauwersmeer rond en naar Dokkum. Maar dat dus later. Tot morgen maar weer.

Klik HIER voor alle foto’s

9 reacties

 1. Wat n mooi onderkomen had je afgelopen nacht. Respect dat je elke dag n leuke blog schrijft zodat we het helemaal mee kunnen beleven. Zo leuk lijkt me dat al die verschillende ontmoetingen. Je loopt ook in de prachtige natuur ook al zitten er af en toe wat saaie stukken tussen, ik schat het zo in dat het toch heel afwisselend is. Wat n super uitgebreide avondmaaltijd, daar zal je wel goed op slapen. Leuk dat je het drankje gratis kreeg, je hebt er toch wel 1 extra genomen. 😉 Veel succes morgen en we krijgen goed weer. n Fijne Hemelvaartsdag toegewenst André.

 2. Hoi Andre,

  Ha er zijn dus nog meer gekkies zoals ik die op blote voeten lopen 😛
  Zp leuk om je op deze wijze te volgen. Heel veel succes nog en veel plezier richting het mooie Friesland!

 3. Wat geweldig Andre zoals het gaat, niet te geloven wat je allemaal meemaakt en wat een prachtige foto’s weer vandaag. De komende dagen waarschijnlijk geen jas aan, weer wordt nu echt warmer. Fijne Hemelvaartsdag morgen

 4. Hé André,
  Leuk om je zo te volgen! En wat een mooie dingen zie je onderweg! Fantastisch avontuur! Fijn dat je knie het zo goed doet😉💪!!
  Ga zo door!

 5. Hoi Andre, wat een prachtige verhalen en route,s !, je zou bijna zelf zin krijgen om zoiets te gaan doen.daar gaat het bij mij ook van kriebelen.ik loop elke dag rond de 15-16 km. wel met mn hondjes, dus regelmatig stilstaan en wachten tot ze weer verder lopen, en gelukkig ook veel ge-interesseerde mensen onderweg hopelijk storten ze allemaal een donatie.daar doe je het tenslotte voor!!nog veel droog weer en wandelplezier.

 6. Leuk je te hebben ontmoet André! Geweldig dat je je op deze manier inzet voor kinderen die getroffen zijn door een spierziekte. Mijn steun heb je. Ik hoop dat je tocht veel geld oplevert! En kom nog eens terug in Grunnen. Je bent hier van harte welkom. Hartelijke groet van Désirée

 7. Ik vrees dat dat hele schattige huisje nog best wel een stevig prijskaartje heeft. Mooie wandeling weer geweest 👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *