Nederland in 80 dagen

Dag 20, 15 mei 2023, Hooghalen-Zuidlaren, 32 km

Moi allemaal! Ja, dat is de groet die hier in het Noordoosten van Nederland veel wordt gebruikt. Ik krijg het tenminste vaak te horen van vooral fietsers die mij passeren. Volgens Wikipedia stamt de eerste vermelding uit 1922, van deze groet. Ik vond het wel grappig maar zeg zelf gewoon hoi of hallo. Na de zware dag van gisteren, heb ik goed geslapen in B&B op 7 waar ik afgelopen nacht heb verbleven. Ik ben dus goed uitgerust, om aan een stuk van de Hondsrug te beginnen. Aan de ontbijttafel, die weer goed gevuld is, bedank ik nog even de “raceboys” die een donatie hebben gedaan en een aantal rondjes in Assen op het circuit gaan maken.

De boeren zijn druk bezig om het kuilgras binnen te halen.
De fietsers die even stopten
Wat een rare plaatsnamen!

Vandaag zal de route, vooral in het begin, nog rechtlijniger zijn dan gisteren. Ik loop langs een provinciale weg maar dan op de parallelrijbaan ernaast, richting Assen recht omhoog. Na 8 kilometer bij Assen links en dan naar het Provinciehuis. Onderweg stopt er een echtpaar op de fiets naast mij. Ik leg uiteraard alles weer uit wat ik aan het doen ben en ik krijg te horen dat de broer van meneer in een huis woont waar ik langs kom en niet kan missen, “bij alle vogelhuisjes”, zegt hij. Ik hoop dat ik dat ga onthouden. Aangekomen in het provinciehuis hebben ze op mij gerekend en krijg ik voor het eerst een echt mooi provinciewapen als stempel. De dames achter de receptie bellen zelfs even naar een medewerkster omdat die persoon vanavond ook een van mijn gastvrouwen is in de B&B de Vredenhof te Zuidlaren. Helaas is ze niet te bereiken. Na het ontvangen van de mooie stempel ga ik naar buiten om daar in het zonnetje mijn 1e pauze te houden.

Na een minuut of 30 stap ik weer op. Ik merk dat ik een stuk lekkerder in mijn vel zit dan gisteren, veel meer energie! Als ik net een kleine 2 kilometer heb gelopen komt er een fietser op mij af die voor mij afstapt en zijn hand uitsteekt. Ik herken hem niet direct maar het is Tonny Wijsbeek. Hij woont en werkt hier in Assen en hij wist dat ik vandaag hier zou lopen en hij heeft mijn Livetrack bijgehouden zodat hij kon zien wanneer ik in zijn buurt kwam. Hij is speciaal even een uurtje van zijn werk weggegaan om mij te ontmoeten en een stukje mee te wandelen. Wat een leuke verrassing! Samen lopen we naar het centrum van Assen en gaan bij het beeld van Bartje samen op de foto. Ik neem nog even de route van vandaag met hem door en hij geeft een tip voor een kortere route die ik zelf ook had gezien. 

Linksaf is de korte route, rechtdoor mijn originele uitgestippelde route, ik kies toch mijn eigen route.

Ik merk dat het tempo wat omhoog gaat maar mijn lichaam protesteert nog niet. Maar ja Tonny loopt dan ook normaal wel iets sneller, hij loopt gemiddeld tegen de 7 km/u!! Dat is voor mij teveel. Na enige tijd buigt hij weer af en loop ik weer lekker verder. Na Loon kan ik de route inkorten maar ik besluit toch maar mijn eigen originele route te blijven volgen. Ik heb namelijk tijd genoeg om de rest van de route te volbrengen en het wandelen gaat prima. 

Dan zie ik opeens een grappige schuur en herinner mij de man van vanmorgen die iets zij over vogelhuisjes. Nou, volgens mij heb ik het gevonden! Wat veel en wat leuk. Ook binnen in de schuur is er van alles van hout. Ik koop niets omdat ik het dan ook weer moet meesjouwen, en dat gaat nu niet. In Gasteren ga ik mijn 2e rust inlassen. Weer heerlijk op een bankje alleen is het niet zo rustig als ik had gehoopt. Een grasmaaier van de gemeente moet precies als ik hier aan het pauzeren ben, het gazon een beurt geven. Ach, daar kan die beste man ook niets aan doen denk ik dan maar. Als ik weer voor de laatste 10 kilometer opstap, merk ik wel dat mijn bidon inmiddels leeg is. En 10 kilometer zonder water is niet slim dus bij de eerste de beste woning waar ik iemand buiten zie lopen vraag ik of mijn bidon met koud water gevuld kan worden. 

Alweer rotzooi op de “weg”? Gisteren ook al!
Deze mevrouw stopt mijn kaartje nog even weg in haar broekzak.

De keuze om voor de originele route te kiezen pakt goed uit. Want de route gaat over een mooi stuk van de Hondsrug (is het enige Unesco Global Geopark in Nederland), en ik kom diverse mensen tegen waar ik mijn kaartje aan geef en een praatje mee maak. Ook kom ik wat Hunebedden tegen, en wat Schotse Hooglanders maar gelukkig ver weg in het landschap. 

Bij Camping de Vledders ga ik nog even een sanitaire stop maken want de laatste 3 kilometer zijn anders net even te ver met een op knappen staande blaas. Bij de kiosk koop ik nog een lekkere Magnum als traktatie voor mijzelf voor deze fijne wandeldag. Als ik Zuidlaren inloop zie ik opeens een vogelhuisje waar een Pimpelmees op het stokje zit. Ik krijg hem er niet helemaal scherp op omdat hij snel naar binnen gaat, maar het is een leuke foto geworden. Aangekomen bij de B&B ben ik er exact om 16.00u en 1 minuut later komt Nicole aanrijden om mij te verwelkomen en binnen te laten. Een schitterende verbouwde boerderij waar naast een privé gedeelte ook een aantal kamers in is gevestigd. De grote ontbijtzaal met dito buffet voorspeld veel goeds voor de komende twee ochtenden. Als tip voor een lekkere maaltijd krijg ik van Nicole het tegenovergelegen Grand Café Zuidlaren door en daar bestel ik dan toch eindelijk maar eens de asperges. Het is nu het seizoen dus toch eindelijk maar eens besteld.

Morgen een welverdiende rustdag en dan woensdag verder naar Groningen waar ik ook weer het provinciehuis bezoek

Klik HIER om alle foto’s te zien

6 reacties

 1. Dag Andre, ik lees altijd met veel aandacht je verslag. Wat ik me afvraag is wat er op de andere vlag staat en of die ook een betekenis heeft?

  1. Hoi Ymie,

   Ik heb inderdaad 2 Vlaggen. 1 met het logo van de stichting Spieren voor Spieren, waarvoor ik aandacht vraag en geld inzamel. De andere vlag zijn alle provincies bij elkaar in volgorde van dat ik ze aandoe. Als eerste was dat Utrecht en als laatste Gelderland.

 2. Prachtig mooi verhaal weer ,het is daar een prachtige omgeving fiets regelmatig daar rond en ook het bekende huis met vogelhuisjes en mussenhotel .
  Nog veel mooie wandelingen toegewenst 💚Heb je een link voor een donatie
  Grtjs caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *