Nederland in 80 dagen

Dag 16, 11 mei 2023, Nijverdal-Ommen, 26 km

Keuzes, tijd en ontmoetingen zijn de kernwoorden van vandaag.

Na weer een heerlijke nachtrust en een uitgebreid ontbijt vertrek ik om een uur of 9.00u uit de B&B waar ik heb kunnen bijtanken. De route van vandaag gaat volledig over het Pieterpad. Aangezien ik zo’n bekende route nog nooit gelopen heb weet ik niet wat mij te wachten staat. Zijn er veel wandelaars of niet en willen ze dan wel een gesprek of lopen ze solo en willen ze zich graag afsluiten (dat mag en kan natuurlijk ook). Ik wacht het gewoon af wat er op mij af komt. Maar lang hoef ik daar niet op te wachten. Vlak voor mij loopt een vrouw die mijn vlaggen ziet en vraagt of dat wat speciaals is. Ze blijkt bij Staatsbosbeheer te werken en ik vertel mijn verhaal. Uiteraard geef ik een kaartje met mijn gegevens en ze wenst mij succes.

De medewerkster van Staatsbosbeheer
De baasjes van Max en Joep
De groep ABN/AMRO personen

Als ik na 1 km het Pieterpad weer op loop krijg ik een voorproefje van wat mij vandaag de gehele dag te wachten staat, namelijk veel op en neer. Je zou het niet verwachten in dit gedeelte van het land maar de Lemelerberg is ruim 60 meter hoog maar wat verderop ligt de Archemerberg en die is 78 meter hoog, toch serieus klimmen dus. In de verte zie ik een stel lopen met 2 honden die mijn kant opkomen. Het zijn de baasjes van Max en Joep. Na weer een leuk gesprek en verbazing van beiden wat ik aan het doen ben geef ik mijn kaartje en loop weer verder. Maar nog minder dan 1 kilometer verderop op hetzelfde pad zie ik een grote groep wandelaars mij tegemoetkomen. Ik herinner mij nog de opmerking van Tymon, van de groep van ABN-AMRO medewerkers van gisteren dat er nog een groep was die 1 dag achter hem liep. Ik vraag aan een van de wandelaars of zij die groep zijn en na een bevestiging doe ik hun de groeten van Tymon en er volgt wat gelach en we lopen weer verder. Ik vergeet hen alleen in de haast een kaartje te geven. Nog geen 3 kilometer afgelegd en al 3 ontmoetingen!! Wat zal de rest van de dag brengen!

Hellendoorn
De twee uit Zeeland

Dan loop ik het bos weer uit en ga een klein stukje door Hellendoorn, je weet wel van dat avonturenpark. Maar al snel loop ik het dorp weer uit en gaat het verder langs weilanden en uiteindelijk door een bos. Daar zitten 2 personen op een grote boomstam. Ze zien mij al van ver aankomen en hebben dus waarschijnlijk al mijn vlaggen gezien. Ze vragen er namelijk direct naar als ik langs hun loop. Ze komen uit Zeeland, Oostkapelle. Mijn route gaat niet zover naar het westen op Schouwen-Duiveland maar wie weet dat ze na het lezen van mijn verhaal mij nog komen opzoeken als ik richting Middelburg loop begin juni. Na het uitreiken van mijn kaartje loop ik weer verder. Op deze manier besteed ik veel tijd aan de gesprekken. Ik merk dat de haast nog niet helemaal uit mijn lichaam is omdat ik wel graag bijtijds bij mijn adres in Ommen aankom om genoeg tijd te hebben voor het schrijven van mijn verhaal. 

De twee dames met herkenning van Facebook
De dame uit Antwerpen maar toen ik deze foto maakte wist ik dat nog niet.

Amper 30 minuten verder loop ik 2 dames tegen het lijf. Ze vragen direct naar mijn vlaggen. Als ik mijn verhaal vertel merkt er een van de twee op, “stond dat niet op Facebook?” “Dat klopt”, zeg ik. Kijk, het bereikt dus genoeg mensen en ik word dus ook al een beetje herkend, haha!! Op dat zelfde moment dat ik met deze twee dames aan het praten ben, loopt er een dame achter ons langs, dezelfde kant op als ik wandel. Ze heeft ook een grote rugtas op, dus ik vermoed dat zij ook het Pieterpad bewandelt. Aangezien ze een redelijk stuk voor mij wandelt, kan ik geen scherpe en duidelijke foto van deze wandelaarster maken maar ik probeer het toch. Als ik later de foto bekijk zie ik dat ze wel mijn kant opkeek. Omdat ze even verderop een sanitaire stop moet maken loop ik inmiddels wat dichter achter haar. Als ook ik even een boom moet opzoeken voor ook een sanitaire stop, is ze weer uit het zicht. Maar dan zie ik haar op een boomstronk zitten en besluit ook even naast haar te zitten. Een naam heb ik niet maar ze komt uit Antwerpen. En ze loopt een stuk van het Pieterpad, een dag of 4, om even weg uit de drukte te zijn. Ze zegt dat dit beter hier in Nederland kan dan in België. Tevens vindt ze het leuker om hier te wandelen dan in bijvoorbeeld in Wallonië, de Ardennen, omdat ze hier iedereen gewoon verstaat! Ik verwissel nog even mijn sokken en zij loopt weer verder. Als ze weg is denk ik, hmmm, heb ik nou wel of geen kaartje gegeven, en zeker geen foto gemaakt! Waar was ik nou zo onder de indruk van? Ik denk toch dat leuke Belgische accent. Ik blijf dat aanstekelijk vinden. 

De dame uit Antwerpen
Een geweldig rustpunt op de Glinthaar onder Lemele.

Maar even later krijg ik nog een kans. Ze heeft een zeer leuke rustplek gevonden. Echt een pareltje, kan ik wel zeggen. Hier heeft men werk van gemaakt en dat waardeer ik zeer. Uiteraard maak ik nu wel een foto met haar en de glazen bloemen vind ik geweldig en ik kom hier wellicht nog eens terug om die aan te schaffen. Want die moet ik nu niet in mijn rugzak hebben. 

Kale stukken maar daar is een goede reden voor.
De vrouw van het 5 euro briefje

Na die ontmoeting ga ik aan het klimwerk van vandaag beginnen. De Sallandse Heuvelrug is echt een verrassend mooie omgeving. Er komt mij weer een vrouw tegemoet. Ook met haar heb ik een gesprek. Aan het eind daarvan krijg ik van haar een briefje van 5 euro met de mededeling dat die NIET voor de stichting Spieren voor Spieren is, maar voor mijzelf om een kopje koffie te halen. Ik zeg dat dit helemaal goed gaat komen! Wat een verrassende ontmoetingen heb ik toch vandaag. 

De man die reeds om 7 uur is vertrokken in de regen heeft gelopen .

Bovenop de Lemelerberg is een mooie rustplek en daar maak ik graag gebruik van. Wat een mooi uitzicht! En, het is voor mij nog de gehele dag een droge wandeldag geweest. Helaas is dat niet het geval voor de wandelaar die dan voorbij komt en ook even een praatje met mij maakt. Hij is vanmorgen om iets na 7 uur vertrokken en toen regende het inderdaad nog flink. Aangezien hij in een tentje slaapt heeft hij zijn sokken maar aan zijn rugtas te drogen gehangen. Als ik weer verder loop en bovenop de Archemerberg aankom zit de dame uit Antwerpen daar nog even uit te rusten. De zware rugtas vindt zij toch wel een dingetje. Dat is zeker het geval, het wandelt een stuk aangenamer met een lichte rugtas of helemaal zonder. Maar dat is helaas niet mogelijk als je zulke lange stukken wandelt. Na een kort gesprek vervolg ik mijn weg en zeg dat ik het laatste stuk van 7 kilometer doorloop. 

Bovenop de Archemerberg

Onderweg kom ik nog langs een oorlogsmonument waar de bloemen van 4 mei nog liggen. Overigens, op de foto’s zien jullie soms een wat kale bedoening op de Lemelerberg. De reden daarvan is dat Staatsbosbeheer hier de bomen rooit, de bovenste laag grond afgraaft en zo een nieuwe vegetatie wil laten groeien. Zaden die honderden jaren onder de grond hebben gezeten kunnen zo de kans krijgen om weer een nieuw leven aan de omgeving te geven. 

Als ik Ommen in kom lopen heb ik mijn laatste ontmoeting van vandaag voordat ik bij mijn logeeradres aankom. Ook hun geef ik mijn kaartje en loop de laatste kilometer naar mijn logeeradres in het centrum van Ommen. Na even zoeken en een belletje naar de gastheer, heb ik het gevonden. Henk is 78 en heeft vandaag mij en nog een andere wandelaar te gast. Na een animerend gesprek over zijn werk in Lesotho, en mij opgefrist te hebben, ga ik Ommen in om een hapje te eten. Ik beland uiteindelijk bij de Vrienden van Ommen. Een zeer gezellig restaurant aan de rand van Ommen aan de Overijsselse Vecht. Ik geef mijn kaartje aan een van de zeer vriendelijke dames van de bediening. Als ik mijn verrukkelijke hoofdmaaltijd genuttigd heb komt een persoon mij vertellen dat het restaurant een donatie zal doen. Wat een geweldige dag is dit toch!!! Mooi wandelweer, leuke gesprekken en veel mensen die een donatie willen doen. Het restaurant heeft de donatie reeds gedaan voordat dit verhaal klaar was. Geweldig! Ik heb daardoor inmiddels 75% van mijn streefbedrag opgehaald. Op naar de 100%! Ik krijg nog een donatie binnen terwijl ik aan het afronden ben. Van Jennifer uit Amsterdam. Dat was de 1e ontmoeting gisteren op mijn rustpunt. Van de 5 euro die ik heb ontvangen van de dame van vandaag onderwerp bestel ik een cappuccino als afsluiter van vandaag.

De hoofdmaaltijd
De kaas was zo lekker dat ik er aan begonnen was voor ik er erg in had.
De koffie van de dame.
Bonbons van het huis. Gemaakt van wildpluk. Links lievevrouwebedstro, rechts Japanse duizendknoop. Echt de moeite waard!

Vandaag heb ik veel tijd besteed aan de ontmoetingen van vandaag. Maar de keuze om niet een gesprek af te kappen en daar de tijd voor te nemen is mij zeer bevallen. Ben benieuwd wat de komende dagen mij gaat brengen. Morgen staat er 31 km op het programma en zal het nog een stukje warmer worden. Insmeren dus en genieten maar.

Klik HIER om alle foto’s te zien.

8 reacties

 1. Wat een leuke dingen maak je weer mee! Je bent denk ik ook langs hotel De Uitkijk gelopen in Hellendoorn? Daar zijn wij al drie keer geweest. En ook de Sallandse heuvelrug gewandeld. Mooi daar hè? Veel succes weer morgen! Op naar de 75%!

 2. Wat maak je toch veel mee en wat een mooie foto’s en leuke ontmoetingen.
  Heerlijk om te lezen iedere keer.
  Succes voor morgen,hoop dat de regen meevalt.

 3. Andre Wat een mooie dag heb je weer meegemaakt! En zo zie je weer dat wandelaars genieten van de natuur. Dat Pieterpad heeft wat magie he. En goed aangegeven denk ik.
  Hoop dat de weergeven met jou gunstig gezind zijn.Nico

 4. Morgen vast weer een mooie bijzondere dag. Mooie ontmoetingen en mooie omgeving. Geniet ervan en tijd nemen voor de gesprekken onderweg kan een positieve invloed hebben op je knie🍀🍀🍀🍀🍀🍀

 5. Ik zie nu dat je dus vlak langs mijn huis bent gekomen. Je bent langs de oude boksloot gelopen achter Hellendoorn, bij de Eelerberg. Ik woon daar hemelsbreed 1 om vanaf. Als ik dat geweten had was ik even langs gekomen 🙏

  Heel veel succes verder. En eh, ik als ervaren wandelaar heb het Pieterpad ook nog nooit gelopen 😊 alleen stukken van wat jij vandaag liep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *