Nederland in 80 dagen

Dag 15, 10 mei 2023, Okkenbroek-Nijverdal, 24 km


Vandaag zal ik voor het eerst stappen op het Pieterpad zetten. Als fervent wandelaar natuurlijk best raar dat ik nog nooit een etappe van dit bekende lange afstandspad heb gewandeld. Maar vanaf vandaag zal ik de komende 8 dagen op of rond het Pieterpad vertoeven. Ik zal af en toe het pad moeten verlaten omdat ik bijvoorbeeld nog naar een Provinciehuis moet wandelen welke niet op de route ligt. 

Een werkelijk compleet ontbijt.
Mooie slingerende weggetjes door het groene landschap.

Maar nu eerst even de wandeling van vandaag. Ik heb weer een perfecte nachtrust gehad en een werkelijk zeer uitgebreid ontbijt voorgeschoteld gekregen. Met alleen een t-shirt maar wel de lange broek aan, stap ik iets na 9 uur naar buiten om aan de etappe van vandaag te beginnen. Na 3 kilometer zijn er een aantal mannen langs de weg aan het werk. Als er 1 wat zegt over mijn vlaggen is het eerste gesprek van vandaag alweer een feit. Ik geef uiteraard een kaartje en hoop dat ze een donatie zullen doen. 

Na ruim 5 kilometer eindigt mijn wandeling over het asfalt en buig ik af het bos in. Als dat pad na enige tijd onder de provinciale weg doorgaat middels een tunnel, vergeet ik bijna mijn vlaggen maar kan nog op tijd stoppen voordat ze afbreken. Want deze tunnel is net 2 meter hoog. Dus mijn vlaggetjes zijn dan te hoog. Het volgen van de route doe ik nu nog op mijn telefoon middels de GPS-track die ik van te voren heb gemaakt, maar na ruim 11 kilometer kom ik bij het punt aan waar ik het Pieterpad op ga wandelen. Dan kan ik in principe de rood/witte markering van het Pieterpad volgen. Vlak daarvoor zagen twee wielrenners mijn vlaggen en ik hoor ze erover praten als ze weg van mij fietsen. Diezelfde wielrenners schijnen bij een hele groep te horen die bij dat kruispunt staan te wachten. Zij zijn aan het trainen om de Mont Ventoux, begin juni, te gaan beklimmen. Ze zijn van de Oranjeborg, dat is een instelling die mensen weer probeert te laten functioneren in de hedendaagse maatschappij. Ik heb zojuist maar een donatie gedaan voor dat team!

Team Oranjeborg!
Het Pieterpad, 206 km naar Pieterburen en 287 km naar de St. Pietersberg. Ik sla links af richting Pieterburen.

Wat zo grappig is aan deze route die ik loop is dat er elke 50 meter een paal staat met een oplopend jaartal erop. Het is namelijk een onderdeel van het tijdpad. Ik heb dat pas in de gaten als ik bij het jaar 1872 ben. Ik loop rustig verder en ja hoor, ook 1900 is present. Bij elk jaar zit er ook een kubus aan de paal met gebeurtenissen van dat jaar. Maar helaas ontbreekt 1901, het geboortejaar van mijn oma!! Jammer, maar even verderop is wel het geboortejaar van mijn opa, 1915. Overigens, die van 1872 is het jaar waarin Levi Strauss patent aanvraagt op zijn broek!! Grappig!

Op ruim 14km kom ik bij het uitzichtpunt Holterberg aan. Ik weet dat ik genoeg tijd heb want ik kan pas om 15.00u aankomen bij bij B&B. Ik kan dus ruim 45 minuten pauzeren. Als ik aankom zit er 1 vrouw aan een picknicktafel. Uiteindelijk is ze toch nieuwsgierig naar mijn vlaggen en het verhaal erachter. Ze blijkt uit Amsterdam te komen en af en toe eens wat stukken van het Pieterpad te lopen. Ze moet overmorgen alweer naar huis want dan vertrekt ze naar Japan. Uiteraard vertel ik mijn verhaal en we maken even een foto.

Dan komt er een hele groep mensen aanwandelen. Het blijken medewerkers van ABN/AMRO te zijn die al wandelend een paar dagen onderweg zijn en zo tot nieuwe inzichten komen om hun werk te doen. Tymon Geul van het bureau Gump, supporteren mensen die werk maken van hun leven. Ik heb inmiddels een donatie van hem ontvangen. Dank daarvoor!

Als ik op het punt sta mijn spullen bij elkaar te pakken komt er een nog grotere groep mensen aan. Maar een van hen springt eruit omdat die een wat grotere rugtas heeft. We lopen naar elkaar toe en het blijkt dat zij, Annelies, het Pieterpad loopt en tegelijkertijd afval opruimt. Er ligt inderdaad altijd wel wat langs de kant, ik snap dat ook niet. Je hebt een blikje in je hand om op te drinken en als het leeg is kan je het opeens niet meer vasthouden? Rare gewoonte. Gooi het gewoon in de prullenbak!! Overigens, de andere personen van haar gezelschap, vergezelde haar op dit stuk route. we maken nog een kort praatje en maken uiteraard een foto. Dit soort spontane gesprekken maken het leuk. Altijd weer een ander verhaal.

Dit stuk van de route, wordt mij verteld, en de etappe ervoor, is wel het mooiste stuk. Hmmm, ik loop naar het noorden, dus krijg ik nog wat minder mooie stukken te zien. Wellicht dan toch een stuk anders gaan plannen? De komende dagen maar eens kijken of dat nog lukt. Maar het is inderdaad een schitterende omgeving. Zeker met de hoogteverschillen krijg je natuurlijk mooie vergezichten. Iets na 15.00u kom ik bij de B&B aan en word ik naar mijn kamer gewezen. Ik krijg de Azië-kamer en kan ook ‘s avonds aanschuiven voor een heerlijke 3-gangen maaltijd. Daar zijn geen foto’s van maar ik jullie verzekeren dat menig restaurant er jaloers op zou zijn. 

Morgen heb ik nog een etappe van 25 km naar Ommen. Ik ben benieuwd naar de omgeving en wat ik allemaal te zien ga krijgen. Tot morgen maar weer!

Klik HIER voor alle foto’s

6 reacties

  1. Hallo André, Wat leuk om je te volgen op je blog. Op 29 mei overnacht je bij ons. Leuk om je dan te ontmoeten.
    Vandaag las ik dat je misschien gaat kijken om af te wijken van het Pieterpad. Niet doen! Wij hebben het hele pad gelopen en elke etappe en streek heeft zijn charme en schoonheid. Juist die afwisseling is zo bijzonder. Je moet t wel willen zien. Een mooie voortzetting. Groeten!

  2. Wat leuk om te lezen dat je een stukje wereldtijdpad hebt gelopen. Als je keer tijd hebt moet je volledige pad eens lopen. Heel mooie routes en leuk om al die dingen te lezen wat er elk jaar gebeurt is

  3. Mooi verslag weer en wat een leuke mensen ontmoet je onderweg. Ik zou zeggen volg je gevoel, als dat zegt dat je af moet wijken van de route gewoon doen, zo niet dan doe je het niet. Jij komt er wel. Heel veel succes vandaag 👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *