Nederland in 80 dagen

Dag 14, 9 mei 2023, Diepenveen – Okkenbroek, 20 km

Vandaag zou het de gehele dag zo ongeveer gaan regenen. Zou!! Ik had mijn planning vanochtend wat aangepast. Ik zag op de diverse weersites dat het vanaf een uur of 10 a 11, vanaf mijn eindbestemming zou gaan regenen. Omdat ik vanochtend eigenlijk de vrije hand had wat de tijd betreft en ik mij dat gisteren nog niet realiseerde, heb ik pas vanochtend vroeg daar over nagedacht. Dus ik ontbijt direct nadat de wekker om 7.00u is gegaan en ga rond 8.00u van start. De route heb ik iets aangepast zodat ik wat meer fietsknooppunten aan elkaar heb kunnen vastmaken en ik zo wat makkelijker kan wandelen zonder mijn telefoon steeds erbij te pakken. De rugzak heb ik alvast geprepareerd met de regenhoes, want ja, het zou toch aan het eind van de ochtend gaan regenen!!

Omdat de route wat aangepast is loop ik over een fietsroute aan de noordkant van Deventer. Rechts nieuwbouwwijken en links van mij de natuur. En is verrassend hoe rustig het hier nog is. Ik was vanmorgen gestart met een dun jasje aan, maar die kan al snel uit, want het is veel te warm. Omdat ik mijn vlaggen nu niet in top heb, val ik uiteraard wat minder op. Ik heb dan wel een grote rugtas om, maar ja, daar zijn meer wandelaars van. Zeker als ik morgen na een kilometer of 10 het Pieterpad ga betreden. Daar zal het waarschijnlijk wat drukker zijn met wandelaars. Ik loop de route echter van zuid naar noord. De meest gebruikte route is die van noord naar zuid. Dan wil ik de vlaggen toch wel weer in top hebben om wat meer aanspraak te krijgen en zo het verhaal van de stichting van Spieren voor Spieren wat meer te kunnen vertellen. Uiteraard heb ik nog 66 dagen te gaan, maar toch. Ik wil elke kans aanpakken om dat te vertellen.

Als ik na een kilometer of 5 door de wijk Schalkhaar wandel, heb ik het idee dat er toch iets niet klopt. En ja hoor, ik ben verkeerd gelopen. Omdat ik nu even niet mijn eigen route op mijn telefoon kan volgen en simpelweg de lijn met daaroverheen het GPS signaal volg, maar op kaart loop, moet ik wel opletten dat als ik de kaart van boven naar beneden loop, links is rechts en andersom. Gelukkig is het maar een paar honderd meter. Ondertussen is de temperatuur aardig aan het oplopen en ben ik blij dat ik in een t-shirt wandel. Aangekomen bij Lettele heb ik er 12 kilometer opzitten en zou de originele route hier op 16 kilometer zijn. Ik heb dus inmiddels 4 kilometer korter gewandeld. Bij Lettele zijn ook de restanten van een voormalig V1 lanceerinrichting van eind van WOII te zien. Hiervandaan werden ruim 400 V1 afgeschoten van december 1944 t/m maart 1945. Zie voor meer info WIKIPEDIA

Als ik de buienradar bestudeer zie ik dat de bui maar heel langzaam naar het oosten trekt en de verwachtingen ook worden aangepast. Nu zou het pas om 13.00u op mijn eindbestemming gaan regenen. Maar ik heb vandaag eigenlijk een grotere uitdaging dan alleen de regen. Op mijn logeeradres is het alleen mogelijk te slapen en een ontbijt met extra brood voor de lunch te ontvangen. Warm eten is helaas niet mogelijk.

Maar ja, ik zit in een heel mooie woning buiten het dorp. En in Okkenbroek is zelf helemaal geen eetgelegenheid. Ik had dus uitgevogeld, dat ik na aankomst bij mijn bestemming de bus zou pakken naar Nieuw Heeten, daar wat zou lunchen en dan daar wat eten te kopen voor in de avond. Zo gezegd, zo gedaan. Echter na aankomst in Nieuw Heeten om 11.30u, blijkt er alleen een bakkerij te zitten. Ik heb daar dan wel even een pak chocomelk en een fruitgebak kunnen bemachtigen, maar nu nog wat voor het avondeten. Maar 600 meter terug zag ik een benzinestation met een kiosk. Dus daar naartoe gewandeld en ja hoor, een klein assortiment met etenswaren. Omdat er hier ook wel eens truckers langskomen is er ook wat warms te verkrijgen. Ik heb mijzelf dus maar te goed gedaan aan een bal gehakt met mayonaise en ik krijg de kop koffie gratis! Voor het avondeten pak ik 2 wraps, een knijpyoghurt en een flesje drinken uit de koeling mee. Dat moet voor vanavond wel voldoende zijn. Ik heb ook nog een boterham over van de lunch die ik had meegenomen.

Ik loop een stuk de route terug en neem dan wat verderop de bus weer terug naar mijn eindbestemming voor vandaag en uiteindelijk heb ik toch nog 20 km gewandeld vandaag. De woning is heerlijk gelegen in het groen en het is 13.00u als ik daar aankom en het is nog steeds lekker droog ook. Omdat ik van te voren al had gevraagd of ik hier een wasje kon laten draaien geef ik, direct nadat ik mij heb opgefrist, de was aan de vrouw des huizes. Die is na een uurtje klaar en kan ik op mijn kamer en in de hal over de bedrand en de balustrade verder te drogen hangen. Inmiddels ben ik alvast begonnen met het uploaden van de foto’s van vandaag maar ik merk dat het internet toch wat trager is. Waar ik normaal gesproken binnen 2 a 2 1/2 uur wel klaar ben met het schrijven van het verhaal en alles eromheen, zal dat vandaag wel wat langer duren. Gelukkig heb ik nu wat meer tijd en komt dat wel goed.

Dan word ik uitgenodigd om een kopje thee samen met de heer en mevrouw buiten op te gaan drinken. Het is inmiddels een uur of 15.00 en nog steeds droog. De voorspellingen komen dus niet helemaal uit en dat is maar goed ook, het is hier heerlijk buiten vertoeven. Als ik rond 16.30u weer op mijn kamer de laatste regels aan het typen ben en nog wat foto’s aan het toevoegen ben, vallen de eerste druppels. Zo zie je maar weer dat het weer voorspellen lastig is. Bijna de hele dag droog en een heerlijke temperatuur erbij. De voorzorgsmaatregelen waren dus niet nodig geweest.

Morgen kan ik om 8.30u aanschuiven voor het ontbijt. Ik heb 24km voor de boeg en zal dus ook het Pieterpad op gaan wandelen vanaf iets boven Holten. Ik ben benieuwd wat ik ervan ga vinden. En of ik veel aanpassingen ga en of moet doen. Vanaf vrijdag staan er 30 en 30+ etappes op het programma. Vooral zondag van Sleen naar Hooghalen, 37km, heeft mijn aandacht en ga ik waarschijnlijk wat aanpassen. Ik wens jullie allemaal weer een fijne avond en tot morgen maar weer. 

Klik HIER om alle foto’s te bekijken

Klik HIER voor de video

7 reacties

 1. Mooi verslag weer, je moet toch af en wat organiseren om de dag ” rond te krijgen” met kilometers, wasje ( laten) doen, zorgen voor een hapje eten…👍

 2. Het weer viel dan toch erg mee. Hier in het zuiden heeft het heel de dag geregend en nog steeds. Wat n mooi onderkomen heb je gevonden en je bent verder goed in het improviseren, je vindt overal wel n oplossing voor. Ook n fijne avond toegewenst.

 3. Fijn dat je geen regen onderweg had
  Die heb ik voor jou genomen onderweg
  Toch weer een mooi verslag
  Bedankt

 4. Wat leuk om je op deze wijze te volgen.
  Vandaag op Ameland helaas wel de hele dag (mot)regen. Heerlijk dat je geen last hebt gehad van de regen.
  Succes 💪🏼🍀

 5. Heerlijk dat je geen regen hebt gehad. Je loopt door een mooi gebied en morgen idem. Heel veel plezier en mooie kilometers zonder pijn.

 6. Hallo,
  Gelukkig geen regen, verdient mazzeltje 😉

  Ik was vandaag in Emmen, op halfuurtje na droog gebleven itt Spijkenisse, veel, heel veel regen ⛈️.

  Fijne avond en morgen weer een super wandeldag gewenst.

  Groetjes
  Karin

 7. Hi, gelukkig geen regen gehad, maar je was wel voorbereid! Zoals Karin al zei, wij hadden de hele dag regen! Leuke foto’s vooral die met de benen!
  Veel succes weer vandaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *