Nederland in 80 dagen

Dag 13, 8 mei 2023, Laag Zuthem – Diepenveen, 32 km


Vandaag even de laatste dag met mooi weer. Morgen gaan het dan toch echt (langdurig) regenen. Ik stond vanmorgen nog wel in dubio, zal ik mijn korte broek nou wel of niet aantrekken, het is de lange broek geworden. Maar dan wel alleen met een t-shirt, de jas bleef in de tas. Nadat ik weer een heerlijk uitgebreid ontbijt heb kunnen nuttigen bij Matty en Bert Hop in Laag Zuthem, zeg ik hun gedag en wens ze een fijne vakantie. Ze waren speciaal voor mij nog een dag langer thuis gebleven. En ik was daar zeer blij mee. Wat een fijne mensen zijn er toch op de wereld, als je er maar voor open staat.

Ik was gisteren nog helemaal vergeten te zeggen dat ik van Marjolein en Kare-Lien ook nog leuke kadootjes had gekregen. Lekkere warme Zwolse sokken en echte Zwolse balletjes. Dat zijn een soort harde suikersnoepjes. Lekkerrrrrr. De route gaat eerst over een fietspad maar al snel ga ik tussen de weilanden door en beland op een dijk. Wel nog een verharde ondergrond maar een heerlijk rustige omgeving. Er zijn hier ook grote velden vol met koolzaad. Die geven een licht zoete geur af aan de lucht. 

De IJssel

Na een kilometer of 8 vind ik het toch te warm worden en besluit om dan toch maar de korte broek aan te trekken, voor het eerst deze tocht. Bij een kraampje met wat fruit die iets van de weg op een pad staat, kleed ik mij snel even om. En nu maar hopen dat ik niet meteen door weilanden met heel hoog gras moet lopen. In Wijhe aangekomen besluit ik om na ruim 11 km mijn eerste pauze te houden. Het is vlak bij de IJssel maar ik kan hem nu nog net niet zien. Als ik na 25 minuten vertrek gaat de route wel direct door een weiland pal naast de IJssel. Wat een mooie natuur is dit toch maar weer. Aan het eind van Wijhe moet ik even een klein industrieterrein over en zie dan een straatnaambordje hangen die ik MOET fotograferen, de Scherpenzeelseweg!!! Wat hilarisch! Wat ook geweldig is, is dat ik weer geluk heb. Als ik over de volgende weg loop, staat daar een bord dat die is afgesloten van 15 t/m 26 mei. Als ik hier over 1 week was geweest had ik dus een alternatief moeten zoeken. Nu loop ik lekker verder zet een paar koeien en geiten op de foto. 

Omdat het wandelen goed gaat besluit ik toch maar een stuk van een origineel gedeelte van mijn route intact te laten en door een natuurgebied te lopen. Het is wel een verharde weg die erdoor heen loopt, maar het is er wel heerlijk rustig. Alleen een paar mensen die in een weiland naar een graansoort of grassoort staan te kijken verstoren die stilte een beetje. Ze zijn wel geïnteresseerd in mijn verhaal dus een kaartje is snel uitgedeeld. Zo heb ik vandaag weer een stuk of 5 kaartjes uitgedeeld en hoop dat dit ook wat oplevert aan donaties. 

Aangekomen in Olst komt Bob mij tegemoet lopen. Bob loopt vandaag een stuk met mij mee. Maar eerst moet ik nog een pauze inlassen en Bob weet wel een leuk tentje. Als wij daar aankomen maak ik eerst snel gebruik van het toilet want de blaas stond alweer op knappen. We bestellen een lekkere belegde boterham en kletsen wat bij. Ik ken Bob omdat hij vorig jaar mee heeft gewandeld met de wandeltocht op 1e Pinksterdag die ik organiseerde. 

Huize ter Spille in Olst.
Kasteel Groot Hoenlo
Kasteel Haere
Kasteel Haere

Na een (veel) te lange maar wel lekkere en gezellige rust, gaan we weer verder. Maar niet voordat ik ook hier nog weer een vrouw mijn verhaal vertel voor het goede doel waarvoor ik de 2000km Nederland rondwandel. Net buiten Olst begint het te spetteren en het lijkt alsof het steeds harder gaar regenen. Ik besluit dus maar mijn poncho aan te trekken en zo lopen we weer verder. Maar na 1 a 2 km lijkt het of het stopt met regenen en kan alles weer uit. We wandelen zo langs kasteel Groot Hoenlo en Kasteel de Haere. Bij dat laatste kasteel gaat Bob weer terug naar zijn huis en loop ik alleen verder voor de laatste 5 km. 

Aangekomen bij mijn logeeradres krijg ik een ruime vrijstaande tuinkamer toegewezen met alles erop en eraan. Hier staat het ontbijt al klaar en warm eten moet ik zelf voor zorgen. Ik heb dus gevraagd of ze een goed adres wist en ze geeft mij een tip om bij het plaatselijke “Kulturhus” te gaan eten. Een simpele kaart voor een goede prijs. En zo bestel ik daar een lekkere saté en uiteindelijk 3 flesjes bitter lemon. Man wat had ik een dorst. Ik haal nog snel even wat te drinken en een toetje bij de AH en loop dan snel weer terug omdat het weer gaat regenen en onweren. Morgen staat mij de gehele dag regen te wachten en zal ik dus direct van start kunnen in de regenoutfit. Een redelijk korte etappe van 22 naar Okkenbroek staat er op het programma. Tot morgen maar weer!

Klik HIER voor alle foto’s

Klik HIER voor de video

8 reacties

 1. Echte zwolse sokken, super, je gaat als een speer Andre, heb grote bewondering voor je want je doet het toch allemaal maar en je komt vanalles tegen, leuke verslagen en mooie foto,s, hoop dat het morgen meevalt met de regen,good luck!!

 2. Hey is elke dag weer uitkijken naar jouw blog, de foto’s en de video’s. Genieten. Dank je wel dat je ons meeneemt op jouw tocht.

 3. Mooi verhaal wederom en prachtige foto s om het geheel compleet te maken. De natuur is nu op zijn mooist alles is zo fris groen. Gezellig dat er iemand met je meeliep, dat loopt denk ik toch wat gemakkelijker. Voor vandaag veel succes toegewenst en hopelijk valt de regen mee. Groeten van Trudie.

 4. Goedemorgen André 😁,

  Zit nu in de trein naar Emmen jouw verslag te lezen, leuk !!!
  Hopelijk valt de regen mee en kom je niet als een verzopen katje aan op je volgende logeerplek.
  Heel veel plezier vandaag weer.

  Groetjes
  Karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *