Nederland in 80 dagen

Dag 12, 7 mei 2023, Zwartsluis-Laag Zuthem, 31 km

Vandaag weer lekker aan de wandel. Een etappe van 32 km voor de boeg. Ik zal vandaag bij het PEC Zwolle stadion door Marjolein en Kare-Lien opgevangen worden en daar staat een verrassing op mij te wachten. Maar eerst maar eens weer opstarten en de eerste kilometers warm lopen. Ik ben nog geen 100 meter vertrokken of het eerste gesprek is al aangeknoopt. Het is met een schipper die mijn verhaal graag wil aanhoren. Hij vind het geweldig wat ik aan het doen ben en gaat vanavond kijken en een donatie doen. Een kilometer of 2 verder loop ik op het fietspad richting Hasselt als ik een vrouw tegemoet loop. Die is zeer geïnteresseerd en er volgt een gesprek van bijna 10 minuten. Het mooiste van alles is dat zij familie heeft wonen in Scherpenzeel!! En dat zij zelf ook nog eens lange afstandsloper is maakt het des te leuker.

Hasselt is een van de 22 Hanzesteden die Nederland heeft. Het is een mooi stadje met veel geschiedenis. Ik heb helaas geen tijd om alles te bezoeken en bekijken maar het is in ieder geval mooi om doorheen te wandelen. Vanaf Hasselt gaat het richting Zwolle. Via een mooie dijk waardoor ik veel uitzicht heb over de uiterwaarden van het Zwartewater. Na 10 kilometer besluit ik dan ook om op een bankje te gaan pauzeren om te genieten van het uitzicht. Ik heb inmiddels van het thuisfront te horen gekregen dat het daar, in Scherpenzeel dus, al flink regent. Bij mij schijnt het zonnetje nog en is het heerlijk wandelweer. 

Nadat ik alles weer in mijn rugtas heb gedaan vervolg ik de dijk weer. Na 15 km kom ik aan bij een fietsveer, het Haerstveer. Dat veer is bemand of eigenlijk gezegd, bevrouwd, al zal dat woord niet juist zijn. Ik ga even zitten op het bankje want het veer is nog aan de andere kant. Het moet met eigen kracht worden aangedreven. Ik maak daarom ook even een foto en filmpje als het mijn kant opkomt. Na de aankomst geef ik zowel de twee toeristen als de vrouw die het veer met de hand aandrijft, mijn kaartje. Ik krijg echter te horen dat ze NIET op het internet in beeld wil. Dus heb ik de foto bewerkt en is ze niet meer te zien. Het filmpje plaats ik om die reden dan ook niet. De reden is echter wel triest. Haar werkgever, waar ze doordeweeks een betaalde baan heeft, wil niet dat ze vrijwilligerswerk doet. Nou werkgever van deze mevrouw, ik kan u zeggen dat deze mevrouw zeer waardevol is voor de samenleving, want aan vrijwilligers is altijd een tekort. Zo jammer, dat er nog werkgevers zijn die dat niet toestaan. Maar ik zal haar dus niet zichtbaar in beeld hebben. 

Na dit fietsveer loop ik door naar Zwolle en kom om 12.30u bij het stadion aan. Daar staan Marjolein en Kare-Lien mij al op te wachten en hebben zij een leuke verrassing. Ik ontvang een paar kadootjes  maar het mooiste is nog wel dat ze binnen hun wandelvereniging Wsv Wipstrikkwartier, een inzameling hebben gedaan en maar liefst 100 euro hebben opgehaald voor het goede doel waarvoor ik loop, Spieren voor Spieren. Na direct mijn rust hier te hebben gehouden, loop ik nog even naar de andere kant van het stadion omdat daar een outdoorwinkel is gevestigd waar ik gisteren ook ben geweest. Mijn gekochte zomerhoed is namelijk toch te klein en is niet handig mee te nemen. Ik zoek een andere uit en de dame die mij gisteren heeft geholpen herkent mij en vind het geen probleem dat ik zonder bon deze inruil. Dat is nog eens service, dank Leerentveld vrije tijd!!

Van Marjolein krijg ik nog een tip om wat korter naar mijn route terug te keren. Omdat Kare-Lien nog wat was vergeten mee te nemen komt ze dat nog nabrengen.  Dat was ruim 3km voor mijn eindbestemming. Tot 2 km voor mijn einddoel van vandaag was het heerlijk weer. Toch krijg ik nog wat regen maar gelukkig niet genoeg om mijn poncho te hoeven pakken. Bij mijn logeeradres aangekomen wordt ik hartelijk welkom geheten door Bert en Matty. Nadat ik mij heb opgefrist wordt ik verrast door een heerlijke maaltijd. Een lekkere groente/tomatensoep, Penne met een lekkere saus en een lekkere bak met ijs als toetje.

Morgen gaat de route verder naar Diepenveen. Er zal dan weer een wandelaar een stuk aan het eind van de route meewandelen. De etappe zal iets korter zijn dan oorspronkelijk gepland maar zal nog zeker 30 km zijn. Tot morgen maar weer. 

Klik HIER om alle foto’s te bekijken.

Klik HIER om de video te bekijken.

5 reacties

 1. Wat jammer van die foto, vrijwilligers zijn onmisbaar!
  Je had geluk, t heeft hier in Wijk bij Duurstede gegoten!
  Succes morgen, ik vind t toch heel knap wat je doet!
  Liefs, Eva

 2. Geweldig hoe goed je het doet en alles wat je schrijft. Mooie foto’s een lust om te lezen en te zien

 3. Hallo André,

  Het werkt weer dus ook van mij een compliment 👍
  Lees gezellig elke dag je verslag en volgens mij heb je het best prima naar je zin 😁
  Hopelijk valt de regen mee want dat is toch echt wel een beetje minder leuk met al je spullen bij je.
  Geniet van je avond en morgen weer fris en fruitig op pad .
  Go Go Go 👣😁😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *