Nederland in 80 dagen

Dag 10, 5 mei 2023, Vollenhove-Zwartsluis, 13 km

De donkere waterjuffer. De wat?? De donkere waterjuffer. Dat is het gesprek wat ik gisterenavond heb gehad met mijn medelogees. 2 dames doen ecologisch onderzoek naar deze zeer zeldzame Libelle. Een jaar of 20 geleden werd deze soort, die in Nederland verdwenen was, herontdekt in het gebied van de Weerribben. En laat dat nou net het gebied zijn waar ik vandaag doorheen ga lopen! De dames moeten gaan vastleggen wat de omstandigheden zijn waar deze Libellesoort gezien is en als het even kan een conclusie trekken waarom die dan op de ene plek wel voorkomt en op de andere plek niet. 

Samen hebben we vanochtend nog ontbeten en zijn ons eigen weg gegaan. Het verblijf was weer fantastisch en de nachtrust prima, maar dat kan ook niet anders als je alle teksten hier leest, op de kussens en aan de muur. Vooral deze: “Je kunt alleen tijd verspillen, als je vergeet ervan te genieten”. Ik geniet elke dag van mijn wandeling, de omgeving EN vooral de gesprekken onderweg. De planning is om vandaag in ieder geval naar Giethoorn te wandelen en dan te bezien hoe het gaat met de weersomstandigheden en dan vooral het onweer. 

Als ik Vollenhove net uit ben en de weilanden inloop kom ik een mevrouw tegen die haar hond aan het uitlaten is. Een gesprek is snel gelegd en het gaat over het opstarten van een B&B-achtige constructie omdat hun huis net is verbouwd en er wat ruimte over is. Ik vertel van de constructie van Vrienden op de Fiets, waar ik tijdens mijn wandeltocht meer dan 3/4 van de overnachtingen onderbreng. Dat spreekt haar ook wel aan en ze gaat dat eens bekijken. Wellicht als ze dit en al mijn andere verhalen leest, wordt ze er wel zo enthousiast van, dat ze dat binnenkort gaat opstarten.

Onderweg probeer ik van alles te fotograferen, maar vooral ook verschillende dieren. De zeldzame donkere waterjuffer zal ik vandaag wel niet tegenkomen maar een ezel wil wel graag op de foto. Even verderop zie ik een ooievaar zitten. Maar op het moment dat ik de foto wil nemen vliegt hij weg. Het lukt mij net om hem in de vlucht vast te leggen. Dan stopt er een auto, ik ben net 4 km onderweg, langs de rand van de weg en doet zijn raam open. Hij zegt, “Zo, de wereld aan het rondwandelen?” Nou de wereld is het niet maar wel een groot gedeelte van Nederland. Blijkt hij vogels aan het fotograferen te zijn. Ik vertel hem nog dat er bij mij in de straat ook een vogelaar of vogelspotter (ik weet niet hoe je dat exact noemt) woont. Hij zegt, ze komen allemaal hierheen. En dat is natuurlijk logisch met zoveel water en natuurschoon. 

Als ik net vertrokken ben  stopt er een witte bestelwagen. De chauffeur stapt uit, even voor die duidelijkheid, we staan echt in “the middle of Nowhere”, en loopt om zijn wagen heen om mij te begroeten. Hij stelt zich voor als Fouad, en ik vertel wat ik aan het doen ben. Dat spreekt hem zeer aan, hij heeft inmiddels al 35 landen in de wereld gezien, en is dus wel wat gewend wat reizen betreft. We maken nog even een praatje en maken een foto en hij maakt nog een filmpje van mij en we gaan weer onze eigen weg. Ik ben amper 5 kilometer onderweg en nu al 3 leuke gesprekken gehad!

Na een kilometer of 8 moet ik een fietspontje gebruiken om het water over te steken. Het is het fietspontje van Jonen. Ik koop een kaartje van 1,30 euro en we wachten even op 2 fietsers die ook mee over gaan. Het blijkt een stel te zijn uit Uden. Die hadden het gesprek opgevangen wat ik zojuist met de schipper had. Ik laat hun mijn route zien en de jongen geeft aan waar zijn ouders wonen. Dat is in Son, waar ik ook een overnachting heb. Ik loop praktisch langs het huis, dus wie weet zie ik hun nog op woensdag 21 juni als ik van Son en Breugel naar Heeze wandel. Dan loop ik er namelijk langs, ‘s morgens vroeg. 

Als ik bijna bij Giethoorn ben tref ik twee suppende watersporters. Ik roep wat ik aan het doen ben en ben zeer benieuwd of ze de naam van mijn pagina hebben onthouden. Even later kom ik in Giethoorn aan en neem ik het besluit om niet verder te wandelen. De eerste druppels vallen inmiddels al en op de achtergrond is het gerommel van het onweer al te horen. Aangekomen bij mijn hotel, ga ik mijzelf eerst even douchen en ga dan een lekkere lunch nemen. Morgen is mijn eerste vrije dag. Zondag gaat de tocht weer verder met een etappe naar Laag Zuthem. Er staat mij in Zwolle dan nog een verrassing te wachten. Maar daarover heb ik nog contact en lezen jullie zondagavond dus wel. Voor morgen weet ik de exacte planning nog niet, maar in ieder geval een boodschap in Zwolle en de rest vul ik nog wel in. Dat lezen jullie morgen weer.

Klik HIER voor alle foto’s.

KLIK HIER voor de video

3 reacties

  1. Hoi Andre , ik lees met plezier elke avond jou verslag. Wat een geweldige ervaring om zo Nederland te verkennen. Ik wens je nog heel veel plezier en succes.
    Groet Bob 👣

  2. Ontzettend gaaf om te lezen wat je meemaakt … leuk en ik ben jaloers.. zo iets is fantastisch om te doen.
    veel plezier en blijf die leuke updates schrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *