Nederland in 80 dagen

Dag 3, 28 april 2023, Kortenhoef-Zeewolde, 24 km

Een goede nachtrust is wel handig om weer uitgerust aan de volgende dag te beginnen. Helaas bedacht ik mij pas rond 2.30u in de nacht dat het wel handig was om het dekbed wat op het tweede bed ongebruikt naast mij lag, over dat van die van mij te leggen. Het was namelijk best koud in het leuke bakhuisje! Maar goed, vandaag start ik pas om 10.00u en om 9.00u wordt het overheerlijke ontbijt door de gastvrouw bij mij aan mijn deur gebracht. Dus gelukkig kan ik wat langer in mijn bed blijven liggen. De reden dat ik vandaag wat later vertrek heeft er mee te maken dat de etappe vandaag “maar” 23km is en ik hoop dat de regen tegen het eind van de ochtend wat minder zal zijn zodat ik minder lang in de regen hoef te lopen.

Vandaag loopt ook voor een groot gedeelte iemand mee, Wanda. En ik ken haar al geruime tijd en is zelf wandelcoach en ik heb al een aantal keer een wandeling samen met een groep ander leiding van haar gedaan. Dus des te leuker dat zij nu eens te gast is bij mij! We hebben afgesproken om 10.00u want dat is ook de tijd dat ik het bakhuisje moet verlaten. 

We raken al snel aan de praat en zo wandelen de kilometers makkelijk weg. Echter, de afgelopen dagen wandelde ik natuurlijk grotendeels alleen en kon mij goed concentreren op de route. Je snapt al wat er dus gebeurde, we liepen verkeerd! Gelukkig heeft er ooit iemand GoogleMaps uitgevonden en lopen we in de “achtertuin” van Wanda en hebben we de route weer snel teruggevonden. 

Na een kilometer of 8 a 9 kunnen we bij restaurant Heidezicht een heerlijke pauze inlassen. Op de kaart staan heerlijke broodjes en ik neem een lekkere snee bruin brood met geitenkaas. En deze heerlijke versnapering krijg ik van Wanda aangeboden. Na deze pauze van een kleine 30 minuten gaan we weer op weg. We lopen tot nu toe het Noord-Holland pad, een rood gele markering. Maar omdat we in de achtertuin van Wanda lopen, geeft ze al snel aan dat ze mijn route van vandaag heeft bekeken en op een aantal plekken dat beter en mooier kan. Dus wijken we vandaag op een aantal punten af van de oorspronkelijk geplande route. Maar dat is nou juist wat het zo leuk maakt. Spontane acties, die iets toevoegen. En dat is zeker het geval. Want we krijgen voor vandaag de mooiste foto op een presenteerblaadje.  Bruine Schotse Hooglanders lopen midden op ons pad. Toch wel imposant zo’n 800 kg zwaar beest met van die grote hoorns zo vlak voor je neus!

Dan heeft Wanda nog een lumineus idee. Een pad wat ze ook met een paar ouderen loopt om ze in beweging te houden. Gezien de tekst heb ik zo mijn twijfels om dit pad te bewandelen en even verderop snap ik waarom ik die twijfels had. Ik wil wel eens zien hoe hier die ouderen overheen gaan, haha! 

Dan lopen we het laatste stukje hei over om dan langs Huizen naar boven te lopen. Op de hei komen we een vrouw met een hond tegen en zij kijkt nieuwsgierig naar mijn vlaggen. We raken in gesprek en haar zus heeft ook een spierziekte en zit daarom in een aangepaste rolstoel. Het is toch wel weer frappant hoeveel mensen ik tegenkom die te maken hebben met een familielid die met een spierziekte te maken hebben. Zoals gezegd lopen we vandaag sommige stukken een aangepaste route en het stuk langs Huizen gaat nu door een woonwijk i.p.v. over een fietspad en dat is zeker de moeite waard.  

Als ik over de Stichtse Brug wandel zie ik aan mijn rechterkant dat er een flinke file op de snelweg A27 staat. De voertuigen rijden namelijk langzaam achter een wegwerkvoertuig aan. Dan klink er opeens een paar keer een flinke hoorn van een vrachtwagen. Het is een vrachtwagen van een transportbedrijf uit Woudenberg. Later krijg ik een bericht van de persoon die dat heeft gedaan, het is een bekende die mij dus herkende. Dat was even een mooi moment. Helaas gaat het de laatste 2 kilometer toch nog even harder regen zodat ik toch nog een beetje nat aankom bij mijn logeeradres.

De reis eindigt vandaag dus in Zeewolde. Niet direct de bebouwde kom van Zeewolde, maar omdat de gemeente bijna 1/4 van de provincie Flevoland beslaat ben je dus al snel in Zeewolde. Bij de familie Postma mag ik deze nacht verblijven en morgen loopt Wilma, mijn gastvrouw, een stukje mee omdat ze zelf ook aan het trainen is voor een sponsorwandeling. De reservering voor dit en vele andere adressen heb ik soms al ver van tevoren gedaan. Bij dit adres was het eerste contact reeds op 18 februari 2022, dus meer dan een jaar geleden. En de reactie op mijn logeerverzoek was overweldigend enthousiast! En zo is ook de ontvangst. Direct gezellig na de keukentafel. Blijkt Wilma ook dit jaar voor de eerste keer de 4daagse te gaan lopen. Er is dus gespreksstof genoeg.

Morgen gaan we de route ook iets aanpassen want ook Wilma heeft de route bekeken en aangegeven dat dit wat beter kan en ook wat korter. En omdat mijn route ook een stuk door een drassig weiland ging gaan we morgen wat meer op het asfalt lopen.

Klik HIER voor alle foto’s 

Klik HIER voor de video 

8 reacties

 1. Wauw André wat een super dag en wat kreeg je een super goed ontbijt. Ja hier in de buurt kom je veel van deze prachtige hooglanders tegen. Goede nachtrust voor jou👍

 2. André ik herkende je aan de vlaggen die je bij je heb.
  Ook heel toevallig dat ik daar langs kwam rijden op weg naar huis.

 3. André wat leuk om je uitgebreide verslag te lezen en dank voor de prachtige foto’s.
  Wij hebben met ons vriendenclubje in oktober een wandeling met Wanda als gids gemaakt, echt eeb aanrader…..vanaf het Hof van Dieren een wijnwandeling.
  Ik kijk al uit naar je volgende verslag.
  Veel succes !

 4. goede morgen andre
  we wensen je vandaag ook weer veel succes
  gelukkig nu een lekker zonnetje
  groetjes je buurtjes henk en diaan

 5. Goede wandelmaat, Wanda. Ik heb de nieuwjaars challenge gedaan bij haar. Hartstikke leuk om te doen. Geniet van je tocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *